1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Avrupa’daki Çeçenler Rusya’ya karşı savaşmak için yola çıktı
Avrupa’daki Çeçenler Rusya’ya karşı savaşmak için yola çıktı

Avrupa’daki Çeçenler Rusya’ya karşı savaşmak için yola çıktı

​​​​​​​KAFKASDER Genel Başkanı Ali Viskhadzhiev, Putin’in emriyle Rus ordusu tarafında savaşa katılmak için Ukrayna’ya giden kişilerin, dinini ve davasını satmış ve masum insanları öldürmekten çekinmeyen bir avuç Rus askeri olduğunu söyledi.

06 Mart 2022 Pazar 20:53A+A-

Röportaj: ortadoguhaber.com

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) doğuya doğru genişleme politikasını bahane eden Rusya, 2008’de Gürcistan’a bağlı Güney Osetya ve 2014’te Kırım’ı işgal etti.

Saldırgan politikalarına hız kesmeden devam eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat’ta ise Ukrayna’nın tarihi Rus toprağı olduğunu ifade ederek, Kiev yönetimine karşı “işgal” operasyonu başlattı.

Bazı Çeçen grupların 2014’ten itibaren Donbas’ta yaşanan çatışmalarda yer aldığı bilinirken, Ramazan Kadirov’a bağlı güçlerin Rusya’nın yanında savaşa girmesi Çeçen halkının tepkisini çekti.

Konuyla ilgili Orta Doğu Haber’e konuşan Çeçen Kafkas Muhacirleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KAFKASDER) Genel Başkanı Ali Viskhadzhiev, dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

UKRAYNA 1994 YILINDA ÇEÇENLERİ DESTEKLEDİ

Ukrayna’nın 1994 yılındaki Birinci Çeçen Savaşı’nda Rusya’ya karşı verilen mücadelede Çeçenistan’ın yanında olan ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Viskhadzhiev, Çeçenlerin de bu mücadelede Ukrayna halkını desteklediğini belirtti.

Kadirov’a bağlı güçlerin Putin’in emriyle bölgeye sevk edilmesi hakkında da konuşan Viskhadzhiev,  “Kadirov, Çeçenistan’ın merkezi Grozni’de bir şov düzenledi. Sanki Çeçenler Putin’in yanında Ukrayna’ya girmiş, Putin’i destekliyormuş gibi gösteriyor. Ancak her zaman mazlum halkların yanında olan Çeçenler, bu savaşta da Ukrayna’nın yanında yer almıştır.” dedi.

Kadirov’un yapmış olduğu gösterinin köleliğinin bir göstergesi olduğuna işaret eden Viskhadzhiev, “Kadirov, Putin’e ‘o benim ilahım’ diyen bir kukladır. Kadirov, sadece Çeçenlerin değil, Kafkasya’daki tüm halkların boyun eğmesi için atanmış bir kukladır.” değerlendirmesinde bulundu.

KADİROV BİR RUS ASKERİDİR

Kadirov’un Çeçenleri temsil etmesinin asla mümkün olmadığını belirten Viskhadzhiev, “Kadirov’un yanında Ukrayna’ya giden kişiler de kendisi gibi, dinini ve davasını satmış ve masum insanları öldürmekten çekinmeyen bir avuç Rus askeridir.” dedi.

Çeçenlerin Kadirov’un politikalarını desteklemediğine dikkat çeken Viskhadzhiev, Çeçenistan’ın 20 yıldır işgal altında olduğunu, ancak halkın daha fazla zulme maruz kalmamak için ses çıkaramadığını öne sürdü.

Viskhadzhiev, “Kadirov, dünyada herkesin bildiği üzere, yurtdışında ve yurt içinde işlediği cinayetlerle, işkencelerle tanınan birisi. Kendi yanına aldığı bir avuç insanla halkı korkutmaya çalışıyor.” İfadelerini kullandı.

UKRAYNA’YA DESTEK VEREN İKİ ÇEÇEN TABURU VAR

Viskhadzhiev, Putin’in Çeçenistan’da 300 bin sivili öldürdüğünü hatırlatarak, Rusya’nın Ukrayna savaşında da haksız ve zalim bir politika uyguladığını savundu.

Çeçenlerin bu yüzden Ukrayna’nın doğusunda 2014’ten beri yaşanan çatışmalarda Rus yanlısı ayrılıkçılara karşı verilen mücadelede yer aldığını belirten Viskhadzhiev, Şeyh Mansur Taburu ve Cevher Dudayev Taburu’nun bölgede aktif rol oynadığını kaydetti.

Viskhadzhiev, “Mazlum Ukraynalılar yanında savaşan Çeçen birlikler var. Şeyh Mansur Taburu’nun başında Birinci Çeçenistan Savaşı’nda Hamzat Gelayev’in yanında savaşmış Müslim Çeberloyevski bulunuyor. Cevher Dudayev Taburu’nun başında ise Adem Osmayev var. Osmayev’in eşi Amina Okuyeva 2016-2017 yıllarında uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmişti.” dedi.

AVRUPA’DA YAŞAYAN ÇEÇENLER RUSYA’YA KARŞI SAVAŞMAK İSTİYOR

Viskhadzhiev, Çeçen İçkerya Cumhuriyeti’nin sürgündeki başbakanı Ahmed Zakayev’in açıklamalarına da değindi. Belçika’nın başkenti Brüksel’den bulunan Çeçen liderin çağrısına destek veren Viskhadzhiev, “Zakayev, Avrupa’daki tüm Çeçenleri Ukrayna’nın yanında savaşmaya çağırdı ve bu yönde hazırlıklar olduğu bilgisi var.” şeklinde konuştu.

Viskhadzhiev, Çeçenler ile Ukrayna arasında bir anlaşma sağlanması halinde, Avrupa ülkelerinden çok sayıda Çeçen’in Rusya’ya karşı savaşmak üzere bölgeye gidebileceğini belirtti.

Rusya’nın sadece Çeçenistan’dan değil, Dağıstan, Başkurdistan, Tataristan gibi tüm Kafkas ülkelerinden bölgeye asker götürdüğüne dikkat çeken Viskhadzhiev, “Orada Kafkasya’daki tüm ülkelerden birçok kişi götürüldü, ama bunların hepsi Rus askeri. Ruslar da orada olacak, Dağıstanlılar da orada olacak, Çeçenler de orada olacak, ama bunlar tamamen Rus askeri olarak oraya gitti.” dedi.

RUSYA’YA KARŞI HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ

Viskhadzhiev ayrıca Çeçenlerin savaşın ne anlama geldiğini dünyada en iyi bilen milletlerden biri olduğunu belirterek, Ukrayna halkının mücadelesine destek verilmesi çağrısında bulundu.

Viskhadzhiev, “Çeçen halkı hemen hemen her 50 yılda bir soykırımlarla, savaşlarla karşılaşmış bir halktır. Onun için mazlum Ukrayna’nın yanında olduğumuzu, her türlü desteği vermeye ve her şeyi yapmaya hazır olduğumuzu ilan ediyoruz. Mazlum bir halkın yanında durarak, zalim Rusya’ya karşı her türlü desteği vereceğiz.” dedi.

HABERE YORUM KAT