1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Avrupa medyasından AB'ye Rusya karşısında küçük düşürülme ithamı
Avrupa medyasından AB'ye Rusya karşısında küçük düşürülme ithamı

Avrupa medyasından AB'ye Rusya karşısında küçük düşürülme ithamı

Avrupa Birliği ve Rusya arasındaki gerilim kaldığı yerden devam ediyor. Rusya taviz vermeden hak ihlallerine devam ederken AB, Rusya tarafından küçük düşürüldü. Rusya 3 AB diplomatını istenmeyen kişi ilan ederek sınır dışı etti.

09 Şubat 2021 Salı 16:07A+A-

AB medyası Avrupa Birliği’nin küçük düşürülmesini ve Rusya’nın AB'ye takındığı tavırları yorumladı.

 

Kremlin'de bayram havası

Edward Lucas, Alfa'daki yazısında, AB Moskova karşısında kendini küçük duruma düşürdü, diyor:

“AB'nin Rusya'dan üç kat daha fazla nüfusa ve on kat fazla GSYH'ya sahip olduğunu unutmayalım. Borrell bunları dikkate almayarak Moskova'da bir dilenci gibi davrandı. Yalanların büyük ustası Lavrov'un ortak basın toplantısına hakim olmasına ve onun planladığı gibi ilerlemesine izin verdi. ... Daha da kötü bir aşağılama, Borrell'in ziyareti sırasında üç AB diplomatının sınır dışı edilmesiydi. Borrell eve dönerken, AB'nin Rusya'nın 'üzücü' tutumunu dikkatlice inceleyeceğini söyledi söylemesine. ... Ama Almanya'da şu anda yeni CDU lideri Laschet, Rusya'yla girişilecek bir tartışmanın Kuzey Akım 2'yi tehlikeye sokmaması gerektiğini söylüyor. Bu sözlere destek de Avusturya Başbaşkanı Kurz'tan geldi. Moskova'da bayram havası esiyor.”

 

Diyalog yok

Le Monde, ziyaretin her halükarda konuya netlik kazandırdığını söylüyor:

“İspanya eski dışişleri bakanının onurunun kırılması ve zafiyetinin altının çizildiği makamının aşağılanması ağır bir tokat oldu. Josep Borrell, Rusya'da siyasi gerilimin tavan yaptığı bir dönemde aslanın inine girerek, Vladimir Putin rejiminin sinizmini hafife aldı, kendisini dev aynasında görüp bununla başa çıkabileceğini düşündü. ... Bu felaket ziyaret sırasında Rus yönetimi, AB'yle bir diyaloğa girmeyeceği mesajını verdi. Bundan şimdiye dek kuşku duyanlar açısından da netleşmiş oldu.”

 

Avrupa hala kavrayamadı

Ukrayinska Pravda'ya göre AB'li diplomatın ziyareti hiçbir işe yaramadı:

“Ukrayna'yla ilgili kırmızı çizgiler yerinde duruyor. Anlaşılan AB Rusya'yla bu konuda konuşmanın artık bir anlamını olmadığını, kimsenin karşısındakini ikna edemeyeceğini düşünüyor. ... Rusya'da insan hakları ihlalleri konusu da aynı şekilde gelişecektir. Bu ihlaller de Avrupa başkentlerinin 'farklılıklara rağmen diyaloğun sürdürülmesi' arzusunun kurbanı olacaktır. Angela Merkel de zaten Rusya'nın Alman diplomatları sınır dışı etmesini de 'farklılıklara rağmen diyaloğu sürdüreceğiz' sözleriyle yorumlamıştı.”

 

Sertleşme yolda

Helsingin Sanomat'a göre, Borrell'in maruz kaldığı davranış Moskova'nın gelecekteki siyasetinin ipuçlarını veriyor:

“AB'nin artık çok daha tehlikeli bir Rusya karşısında durduğu çok açık. Bu yüzden AB'nin daha sıkı bir birlik olarak ortaya çıkması gerekiyor. Rus yönetimi yeni bir zorlukla karşı karşıya. Belarus'taki halk ayaklanması iktidar takımını korkuttu. ... Navalnıy'ın geri dönüşü ve Putin'in yakın çevresinin karıştığı yolsuzlukları ifşa eden videonun elden ele dolaşmasıyla sorunlar daha da arttı. Rusya'nın yönü kesinlikle meydanlarda belirlenmeyecektir. Putin'in, iktidarını korumak için ulusal muhafızlardan ve elektronik gözetimden oluşan bir sistem kuracak parası ve zamanı var. Baskı makinesi bugüne kadar yarım kapasiteyle çalışıyordu, artık tüm gücünü gösterecek.”

 

Putin, Belarus örneğine güveniyor

Putin baskıyı artırdığında AB'nin ciddi bir tepki vereceğinden çekinmiyor, diyor Rzeczpospolita:

“Putin, Batı'nın önce Venezuela, sonra Belarus'taki demokratik ayaklanmalara tepkisini titizlikte inceledi ve şu basit sonuca vardı: Aleksi Navalnıy'ın tutuklanmasını takip eden gösterileri kaba kuvvetle sonlandırarak hiçbir risk almayacak. Donald Trump'ın 2019'da Venezuelalı muhalif lider Juan Guaidó'yu devlet başkanı olarak tanıması da fazla bir şey değiştirmemişti. ... Belarus'ta aylarca süren cesur protestolar bile AB'nin Aleksandr Lukaşenka'ya ciddi yaptırımlar uygulanmasını sağlamamıştı.”

Kaynak: EuroTopics

HABERE YORUM KAT