1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Avrupa 1,5 Milyon Afganı Geri Gönderme Hazırlığında
Avrupa 1,5 Milyon Afganı Geri Gönderme Hazırlığında

Avrupa 1,5 Milyon Afganı Geri Gönderme Hazırlığında

Avrupa ile Pakistan arasında 1,5 milyon Afgan mülteciyi 'gönüllü' olarak sınırdışı etme görüşmeleri başladı.

14 Kasım 2016 Pazartesi 18:32A+A-

Avrupa Birliği (AB) 1,5 milyon Afgan mülteciyi ülkelerine geri gönderme hazırlığında. AB, 2016 yılı sonuna kadar, İran ve Pakistan'dan gelen 1,5 milyon mülteciyi tekrar geri gönderebilmeyi umut ediyor.  Bunun ilk görüşmeleri ise mültecilerin geldiği ülke olan Pakistan'la başladı. BM ve HRW İnsan Hakları İzleme Örgütü ise Afgan mültecilerin AB ve diğer ülkelerden kitleler halinde geri gönderilebilecek olmasını kınadı.

BM'ye göre, 2001 yılında ABD ve NATO askerlerinin girmesinden sonra askeri çatışmalar devam ettiği ülkeye, 1,5 milyon mültecinin geri gönderilmesi ülkedeki istikrarsızlığı daha da kötüleştirecek.

Human Rights Watch (HRW) insan hakları örgütü ise Avrupa Birliği'nin Afgan mültecilerin ülkelerine gri gönderilmesi kararının yanlış bir karar olduğunu bildirdi. Örgüt son yıllarda Afganistan'da Taliban ve El-Kaide örgütlerinin etkinliklerini arttırdığına da dikkat çekti.

BM mültecilerle ilgili AB temsilcisi Babar Beludj, Rus İzvestya gazetesine konu ile ilgili şu açıklamaları yaptı:

Afganistan'daki durum çok ağır ve bu ülke nüfusunun önemli bir kısmı tehlike altında yaşıyor. BM hayatları tehlikede olan insanların uluslararası koruma altına alınmasında ısrar ediyor. AB ülkelerinde mülteci olma hakkı etnik kökenine bakmadan herkese verilmelidir. Ülkesinde hayati tehlike yaşayan insanlar zorla Avrupa'dan Afganistan'a geri gönderilmemelidirler. Avrupa ülkeleri Afganistan'daki gerçek durumu dikkate almalıdırlar”

  

HABERE YORUM KAT