1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Asya ülkelerinden 'Rus saflarında savaşa katılmayın' uyarısı
Asya ülkelerinden 'Rus saflarında savaşa katılmayın' uyarısı

Asya ülkelerinden 'Rus saflarında savaşa katılmayın' uyarısı

Seferberlik ilan eden Rusya, kendi vatandaşlarına kısmen uyguladığı seferberlik kurallarını, Orta Asyalı diğer milletlerden olan nüfusa karşı tam olarak uyguluyor. Çoğu Rusya'ya göç etmiş nüfusun zorla askere alındığı görüntüler sosyal medyaya düşüyor.

23 Eylül 2022 Cuma 09:19A+A-

Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan devletleri, vatandaşlarına uyarı yaparak Rusya'nın, Ukrayna'ya karşı savaşına katılmamalarını gerekirse ülkeden ayrılmak için başvuruda bulunmalarını tavsiye etti.

Üç ülke, Rusya'da yaşayan vatandaşlarına yönelik uyarısında, savaşa katılmaya zorlanmaları halinde büyükelçiliklere başvurmaları gerektiğini hatırlattı.

Moskova'daki Kırgız Büyükelçiliği, başka bir ülkenin topraklarındaki çatışmalara katılan Kırgız vatandaşlarının 5 yıl ila 10 yıl arasında hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceğine yönelik bir açıklama yaptı. Büyükelçilik, Rusya'da yaşayan Kırgızların savaşa katılmaya zorlanmaları halinde elçiliğe başvurulmasını istedi.

Özbekistan ve Kazakistan Moskova Büyükelçilikleri de vatandaşlarını Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşına katılmamaya çağırdı.

Geçtiğimiz gün seferberlik yasasını değiştiren Rusya Devlet Duması, Rus ordusuyla sözleşmeli askerlik anlaşması imzalayan yabancıların basit bir prosedürle Rus vatandaşlığına geçmelerini sağlayan bir yasal değişiklik yapmıştı.

HABERE YORUM KAT