1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Askeri Gereklilik Neyse Onu Yaptık"
"Askeri Gereklilik Neyse Onu Yaptık"

"Askeri Gereklilik Neyse Onu Yaptık"

Bağdat yönetimi ile krize neden olan Irak'ın Başika bölgesindeki Türkiye askerlerinin bir kısmı Zelikan Kampı'ndan ayrıldı. Başbakan Davutoğlu, "Askeri gereklilik neyse onu yaptık" dedi, Türkiye askerinin Musul’da bulunmaya devam edeceğini söyledi.

14 Aralık 2015 Pazartesi 14:31A+A-

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Musul'un Başika bölgesindeki Türkiye askerlerinden bir kısmının çekilmesiyle ilgili olarak, "Askeri gereklilik neyse onu yaptık" dedi. A haber televizyonuna konuşan Davutoğlu, "Türk askeri Musul’da bulunmaya devam edecektir. Oradaki askerimizin meşruiyeti tartışılamaz. Bazen tahkim, bazen tanzim yapılır. Irak hükümetiyle her türlü işbirliğini yapmaya hazırız" dedi.

Musul'un Başika bölgesinde bulunan askerlerin bir kısmı yeni bir düzenleme kapsamında Irak'ın kuzeyine intikal etmişti. Anadolu Ajansı'nın askeri kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre, Musul'daki Başika bölgesinde konuşlu Türkiye askeri unsurlarından bir kısmı, aralarında tankların da olduğu 10-12 araçlık konvoyla yeni bir düzenleme kapsamında Irak'ın kuzeyine intikal etti. Söz konusu intikalin, yeni bir düzenleme kapsamında yapıldığı vurgulandı.

Al Jazeera'nin edindiği bilgiye göre, askerler 1989'dan beri Bamerni'de olan Türkiye üssüne geçti.

Al Jazeera’ye konuşan bir Peşmerge kaynağı da, Türkiye güçlerinin hemen hemen bütün ağır silahlarını ve ekipmanlarını alarak Türkiye’ye doğru yola çıktığını söyledi.  Kaynak, Zelikan Kampı’nda az sayıda Türkiye askeri kaldığını da ifade etti.

IKBY Başkanlığı da Ankara ve Bağdat'ın Türkiye’nin Musul’a sonradan gönderdiği askerleri çekmesi konusunda anlaştığını belirtti. 

2,5 yıldır Musul'da olan Türkiye birliğinde 4 Aralık'ta nöbet değişimi olmuş, yaklaşık 150 asker, 20 civarında tank eşliğinde Zelikan Kampı'na gönderilmişti. 

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Türkiye askerlerinin Musul yakınlarındaki kamptan 48 saat içinde çekilmesi çağrısı yapmıştı. İbadi, askerler çekilmezse BM Güvenlik Konseyi'ne başvuracaklarını söylemişti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak Başbakanı İbadi’ye bir mektup göndererek, Musul'un Başika kasabasındaki Türkiye askerleriyle ilgili bilgi vermiş, "Irak Hükümeti'nin hassasiyetleri giderilinceye kadar askeri intikâlin gerçekleştirilmeyeceğini" belirtmişti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Irak ve Türkiye savunma bakanları arasında sağlanacak mutabakata göre, Başika'daki personel sayısında düzenleme yapılabileceğini açıklamıştı.

9 Aralık Çarşamba günü de Irak Kürdistan Özerk Bölgesi Başkanı Mesut Barzani Ankara'daydı; MİT, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile görüşmüştü. Başbakan Davutoğlu, Barzani'yi tartışmalı bir dönemde ağırlamanın herkes için bir mesaj niteliğinde olduğunu söylemiş, ertesi günü MİT ve Dışişleri Bakanlığı müsteşarlarının Bağdat'a gideceğini açıklamıştı.

Bağdat'ta İbadi ile görüşme

Irak'ın başkenti Bağdat’a giden Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakan İbadi ve Dışişleri Bakanı Caferi ile bir araya gelmişti.

İbadi'nin Basın Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre Irak Başbakanı, Türkiye heyetine, Türkiye'nin Musul'daki askeri varlığından dolayı yaşanan "krizin" çözülmesinin, "Türk güçlerinin tamamen Irak topraklarından çekilmesine" bağlı olacağını iletmişti.

Türkiye güçlerinin Irak'tan çekilmesinin iki komşu ülke arasında olumlu ilişkilerin gelişmesi, çeşitli alanlarda işbirliği ve koordinasyon sağlayacağı ifade edilmişti.

Mesut Barzani Ankara ziyaretinden önce ise Erbil'de, Musul'daki Başika bölgesine sevk edilen Türkiye askerleriyle ilgili konuşmuş, "Bizim bilgilerimiz, Türkiye ve Irak'ın daha önce anlaştığı yönünde. Mesele çok büyütüldü" demişti.

Konu, Barzani ile Irak Başbakanı Haydar İbadi arasındaki telefon görüşmesinde de gündeme gelmişti. Barzani, İbadi'ye, Musul'daki Türkiye askerleri nedeniyle yaşanan krizin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini söylemişti.

Irak BM'ye başvurdu

Başbakan Davutoğlu 11 Aralık Cuma günü ise, Bağdat ve Ankara arasındaki krizin üçüncü taraflardan kaynaklandığını söyleyerek isim vermeden İran’ı işaret etmiş ve "Kendi müdahalelerini, askeri varlıklarını unutturarak Türkiye'yi hedefe alıyorlar" demişti.

Bağdat yönetimi son olarak BM Güvelik Konseyi'ne mektupla başvurarak, Türkiye askerlerinin Irak'tan "bir an önce, koşulsuz" çekilmesini talep etmişti.

Kaynak: AA, Al Jazeera

HABERE YORUM KAT