1. YAZARLAR

  2. Bekir Berat Özipek

  3. Asker gerginlik çıkarırsa sorun yok mu
Bekir Berat Özipek

Bekir Berat Özipek

Yazarın Tüm Yazıları >

Asker gerginlik çıkarırsa sorun yok mu

31 Ağustos 2007 Cuma 02:08A+A-

Gerginlik çıkarmak sivillere özgü bir kabahat midir? Acaba askerin siyasi bir tavır sergilemesi gerginlik çıkaran bir durum değil midir?

Bizde bu soru sorulmuyor. Dikkat ettim, dünkü gazeteler, 30 Ağustos resepsiyonuna DTP’li milletvekillerinin davet edilmemesini, Cumhurbaşkanı Gül’e eşsiz davetiye gönderilmesini ve GATA’daki mezuniyet töreninde yaşananları fazlasıyla ‘ yorumsuz’ olarak vermiş.

Oysa her iki olay da ayrımcılıktır ve siyasi bir tavırdır. Ancak failler asker olduğu için suskunlukla geçiştirilmeye çalışılıyor.

Bir siyasi partinin, sahip olduğu demokratik çoğunluğa dayanarak ve anayasal haklarını kullanarak cumhurbaşkanını seçmek istemesini ‘gerginlik çıkarmak’ olarak suçlayanlar da dünkü olaylar karşısında dokunaklı bir suskunluk sergiliyorlar.

Kişisel bir tercih olarak DTP’yi sevmeyebilirsiniz; yine kişisel olarak bu partinin siyasi çizgisini onaylamayabilirsiniz. Kimse sizi evinizde vereceğiniz bir yemeğe onları çağırmadığınız için de suçlamaz. Ama serbest seçimlerle parlamentoya girmiş meşru bir siyasi partiyi ve onun milletvekillerini resmi bir kutlama etkinliğine çağırmamak ayrımcılıktır. Zafer halkın, kurum halkın, resmi bir kutlama yapıyorsunuz ama halkın temsilcilerini çağırmıyorsunuz. Sadece bireysel olarak davet edilmeyen milletvekilleri açısından rencide edici olabilecek bir tavır değil, aynı zamanda ülke barışına da zarar verici bir ayrımcılık bu.

Haberlere göre GATA’daki törende de soğuk rüzgarlar esmiş. Komutanlar, önceki cumhurbaşkanlarına ‘sayın cumhurbaşkanım’ diye hitap ederken Gül’e ‘sayın cumhurbaşkanı’ demişler, öğrenciler de aynı şekilde bu hitabı kullanmışlar, komutanlardan biri selam vermiş, diğeri vermemiş, Büyükanıt ödülü vermek için kalktığında Başkomutan sıfatı taşıyan Gül’e ‘cephe selamı’ (her ne demekse) vermemiş.

DTP’yi ayıran, 27 Nisan’dan beri Gül’ü içine sindiremediğini çeşitli yollarla ifade eden, O’na tepki koyan ve koyacak olan asker bürokratlara ve diğer kamu görevlilerine tavsiyem: Eğer bir siyasi partiye veya ülkenin meşru cumhurbaşkanına tepki koyacak kadar politize olduysanız, istifa edip doğrudan politika yapın. İstifa etmeyecekseniz, siyasi görüşlerinizi içinizde tutun ve gerginlik çıkarmayın. Biz mecbur muyuz günaşırı gerilim filmleri izlemeye?

Unutmayın ki, gösterdiğiniz tavır koca ülkede sadece bir siyasi partinin, CHP’nin tavrıdır ve bunun da toplumdaki karşılığı bellidir. Halkın seçip Parlamento’ya gönderdiği vekillere tepki gösterirseniz, o parlamenterlerin seçip Köşk’e gönderdiği cumhurbaşkanını protesto ederseniz, halkın gözünde CHP’den bir farkınız kalmaz. Eğer bu tavrı sürdürecek olursanız, sadece tarafsızlık esasına göre yürütmek zorunda olduğunuz kamu hizmetinin gereklerine uymamakla kalmazsınız, toplumun gözünde bu partiyle benzer bir konumu paylaşırsınız.

Ayrıca unutmayın ki gerilme ayrıcalığına sahip olan sadece siz değilsiniz. Siz böyle yaptıkça, bir vatandaş olarak ben de burada geriliyorum.

 

Star Gazete

YAZIYA YORUM KAT

1 Yorum