1. YAZARLAR

  2. Fehmi Koru

  3. Asitçiler ve medya
Fehmi Koru

Fehmi Koru

Yazarın Tüm Yazıları >

Asitçiler ve medya

17 Şubat 2008 Pazar 02:39A+A-

Asitçileriniz emrinizde. İlk gün üç ortaokul öğrencisinin bacağına atılmıştı asit, son olarak da iki evkadını hedef seçilmiş aynı eylem için... Gazeteler, “Mini etek giydikleri için” diyorlar... Konuyu inceleyen Mersin Valiliği'nin açıklamasını yanlış anlamamışsam, benzer eylemlere üç de kamu görevlisi kadın hedef olmuş; bu kez “Pantolon giydikleri için” gerekçesiyle karşılaşıyoruz.

Bu kadar eylem birkaç gün içerisinde gerçekleşiyor. Hepsi de aynı yerde, Tarsus'ta...

Lapa lapa yağan karı pencereden izlerken kış günü 'mini etek' gerekçesi biraz sırıtıyor, ama olsun, gazeteler bunları belli bir görüşle ilintilendirerek vermekte ısrarlı. Bir gazete “Bugün de bunlar oldu” başlığı altında başka 'eylem' haberleri de duyuruyor okurlarına: İstanbul/Bahçelievler'de bir apartmanın 20 dairesinin kapılarının üst kısmına Arap harfleriyle 'Allah' yazmışlar... Diyarbakır'da da yıllardır içki servisi yapılan 22 derneğin lokalinin ruhsatları iptal edilecekmiş. Pir Sultan Abdal Derneği yöneticileri şikâyetçiymiş bu durumdan...

“Bugün de bunlar oldu” dendiğine göre, gazetenin acar muhabirleri fıldır fıldır ülkeyi dolaşıp 'irtica' haberi aramayı sürdürüyor demektir.

Sorun da tam bu noktadan kaynaklanıyor zaten: Kendilerine “İrtica haberi yapın” denilenler, etrafta haber değeri taşıyan bir gelişme bulamadıkları takdirde, elleri kolları bağlı otururlar mı, yoksa olmayanı olur hale getirir, eylem icadına mı kalkışırlar?

Bu soruyu boşlukta soruyor değilim. Bir süreden beri muhabirlerini irtica haberi baskısı altında tuttuğu belli olan gazetede garip haberler yer alıyor. Aydın/Kuşadası'nda Ak Partili kadınların toplantısından “Atatürk posterini indirdiler” haberini aynı gazetenin bir muhabiri geçmişti. Toplantıyı düzenleyen kadınlar salona getirmişlerdi dev posteri; basit mantık bile şu soruyu sormayı gerektirmez mi: İndireceklerse neden getirmiş olabilirler o posteri?

Tahmininiz doğru: Birisi tek ucundan kesmiş o posteri, biri de ucu kesilen posterin yere süzülürken fotoğrafını çekmiş... O bir anlık fotoğrafla “Bugün de bunlar oldu” sütunu kurtarılmıştı gazetede...

İstanbul/Bahçelievler'de dairelerin giriş kapısı üstlerine Arap harfleriyle yazılan 'Allah' sözcüğü sizce taze mi yazılmıştır, yoksa çok önceden yazıldığı halde şimdi mi haber konusu yapılmaktadır?

Bakalım acar muhabirler yarın ne gibi haberlerle tatmin edecekler gazetenin yayın sorumlularını?

28 Şubat döneminde medya sayesinde neler yaşandığını kimse unutmuş değil. Bir yerlerde hazırlanan 'andıç' talimatları eşliğinde, gazeteler, 'irtica' haberleri peşine düşmüşlerdi. Muhabirlerin yetersiz kaldığı durumlarda profesyonel organizatörler devreye giriyor ve akıl almaz mizansenlerle kafaları bulandıracak haberlere konu teşkil edecek figüranlarını devreye sokuyorlardı.

Bugünün asitçilerinin mukabilleri elleri sopalı heybetli tiplerdi o dönemde, gözlerini soketlerinden çıkarmacasına devirerek etraflarına -özellikle de kadınlara- sert bakışlar fırlatan...

“Medya geçmişte demokrasi-dışı gelişmelerin çanak tutucusuydu, o dönemden ders almış ve yanlış tutumundan vazgeçmiştir, o günlerde yaşadıklarından utanan niceleri günah çıkardılar çünkü” diye düşünenler yanıldıklarını bir kez daha anlıyorlar. Medya hiç ders almıyor.

Bu durumda kadınlar sokaklarda dikkatli olsunlar; asitçiler her yerde karşılarına çıkabilir.

Yeni Şafak gazetesi

YAZIYA YORUM KAT