1. YAZARLAR

  2. Hasan Cemal

  3. Asıl korkmamız gereken, tarihe darbeseverler olarak geçmektir! -2
Hasan Cemal

Hasan Cemal

Yazarın Tüm Yazıları >

Asıl korkmamız gereken, tarihe darbeseverler olarak geçmektir! -2

18 Mart 2009 Çarşamba 06:12A+A-

-  Oya Baydar’ın “Darbe Kuşaklarına Açık mektup” başlıklı yazısının son bölümü.
* * *
Türkiye tarihinde ilk kez, bir sivil mahkemede darbe teşebbüsü ve darbeci zihniyet yargılanıyor.
İki yıl önce, ülkeyi adım adım darbe ortamına götürmek isteyen bu zihniyet, “Tehlikenin farkında mısınız?” manşetleri atıyordu.
Şimdi ben “Umudun farkında mısınız?” arkadaşlar, darbecilik ilk kez suç oluyor, diyorum.
Bu davanın sanıkları, kamu vicdanı ve tarih önünde çoktan mahkûm olsalar da bir şekilde aklanabilir, biraz da sayenizde paçayı kurtarabilirler.
Darbeye teşebbüs suçları sabit görülse bile, adalet mekanizması üzerinde yaratılan baskılar ve müdahaleler sonucunda, zaten işin şovuyla yetinen sivil iktidarın askerle uzlaşmasıyla dava düşebilir, beraatla da sonuçlanabilir.
Bu ihtimali gözden uzak tutmadığım gibi, güçlü de görüyorum.
Ama düşünün ki bir ilk gerçekleşiyor, darbecilik suç sayılıp yargılanıyor.
Kaplumbağa veya mehter adımlarıyla ilerleyen sivilleşme ve demokratikleşme sürecimizde bunun nasıl bir adım, nasıl bir eşik atlama olduğunu ve bu davanın, 12 Eylülcülerin, 28 Şubatçıların yargılanmasına da kapı açabileceğini hiç düşündünüz mü?
Umudun farkında mısınız?
Darbeler atlatmış, darbelerle örselenmiş, hayatları kararmış, en yakın yoldaşlarını darağaçlarında, işkencehanelerde, sokak köşelerinde kaybetmiş kuşaklara, siyasal kaygılar, ideolojik saplantılarla değil vicdanın diliyle, yüreğimle seslenmek istiyorum.
Darbe özlemi ve zihniyeti değişmedi; giderek karikatürleşti, çağdışı kaldı, o kadar.
Peki, nedir bu darbeseverlik?
Yoksa darbecilik, diktatörlük ve vesayet; sol geleneğimizin bir parçası mı?
Öyle bile olsa, bir çağın, bir dünyanın değiştiği şu son otuz yıl hiçbir şey öğretmedi mi bize, yenilgilerden de mi öğrenmedik?
Hatalarımıza, zaaflarımıza rağmen, devrim umudunun ve özgür bir dünya hayalinin kanatlarına binmiş ‘güneşi zapta çıkan’ bir kuşağın çocukları olan bizler, bu soruyu kendimize soralım, cevabından da korkmayalım.
Asıl korkmamız gereken, tarihe darbeseverler olarak geçmektir.
* * *
Oya Baydar‘ın iki gündür bu köşede yayımladığım ‘Darbe Kuşaklarına Açık Mektup’ başlıklı, 14 Mart 09’da Taraf gazetesinde çıkan yazısına ben de imzamı atıyorum.

MİLLİYET

YAZIYA YORUM KAT