1. HABERLER

  2. HABER

  3. EKONOMİ

  4. Asgari ücret zammında 5 formül
Asgari ücret zammında 5 formül

Asgari ücret zammında 5 formül

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret için ilk toplantıyı 1 Aralık'ta yapacak. Bu yıl tek zam yapılması beklenen asgari ücrete ilişkin ise masada 5 formül var.

28 Kasım 2023 Salı 17:26A+A-

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücretle ilgili kritik tarih belli oldu. İşçi, işveren ve hükümetten 5’er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık ayının ilk iş günü toplanacak.

Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında aralıkta dört kez toplanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde komisyon başkanının bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

'MEMURUN ZAMMI, MEMUR EMEKLİSİNE DE YANSIYACAK'

Emekli maaşlarına yönelik ocak zammına da değinen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Emekli maaşlarında reel olarak ciddi artışlar oldu. Ancak son dönemdeki enflasyon, emekli maaşında da tartışma yarattı. Yıl sonunda memur zammının ne olacağı toplu sözleşmeyle belli. Memurun zammı, memur emeklisine de yansıyacak. İşçi emeklileri biraz daha az alıyor normalde. Orayı dengelemek gerekiyor gibi bir durum var” dedi.

YILMAZ DEPREM VE ENFLASYONA DİKKAT ÇEKTİ

En düşük emekli maaşı 7 bin 500 lira olarak uygulanıyor ancak dosya bazlı kök aylıklar bundan daha düşük seviyelerde. Aradaki farkı devlet karşılıyor ve 7 bin 500 liraya tamamlıyor. Yılmaz bu konuya da işaret ederek, “7 bin 500 liranın altındaki maaşlar için bütçe imkanlarını zorlayarak elimizden geleni yapacağız. Ama bunu yaparken depremi unutmamak lazım, enflasyonla mücadeleyi unutmamak lazım” diye konuştu.

İŞTE KONUŞULAN RAKAMLAR

Zam oranı yüzde 35 olursa asgari ücret 15 bin 392 lira 70 kuruş olacak.

Zam oranı yüzde 40 olursa asgari ücret 15 bin 962 lira 80 kuruş olacak.

Zam oranı yüzde 45 olursa asgari ücret 16 bin 532 lira 90 kuruş olacak.

Zam oranı yüzde 50 olursa asgari ücret 17 bin 103 lira olacak.

Zam oranı yüzde 55 olursa asgari ücret 17 bin 673 lira 10 kuruş olacak.

 

Kaynak: Karar

HABERE YORUM KAT