1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Artırılmış sanal gerçeklikle üretilen “doğal” süt!
Artırılmış sanal gerçeklikle üretilen “doğal” süt!

Artırılmış sanal gerçeklikle üretilen “doğal” süt!

Aksaray’da sanal gerçeklik gözlüğü takılan ineklerden süt sağılıyor!

09 Ocak 2022 Pazar 12:30A+A-

HAKSÖZ HABER

“Muhakkak sizin için sağmal hayvanlarda bir ibret vardır. Zira size, onların karınlarındaki fışkı ile kan arasından (gelen), içenlerin boğazından kolayca geçen hâlis bir süt içiriyoruz.” (en-Nahl 16/66)

Süt, Allah’ın ayetlerinden birisi. Yeryüzünde doğan neredeyse her canlı yaşama anne sütü ile başlıyor. Var olmanın çok olağan göstergelerinden birisi olan süt, basit bir mesele değil kısaca!

İnsanların ihtiyaçları artıkça yeryüzünün dengesiyle daha fazla oynanıyor. Tüketim üzerine kurulu olan cari sistem ve onun ürettiği sahiplik kültürü yeryüzüne kobay fare muamelesi yapıyor. Rahman Suresi’nin 8.ayeti oldukça öz bir şekilde önemli bir hususa dikkat çekiyor: Sakın dengeyi bozmayın!

Denge bozuldu. Tüketim karşılanamadıkça daha fazla üretim adına tabiatın ve canlıların fıtratlarına aykırı olan işlere kalkışıldı.

Aksaray'da büyükbaş hayvancılıkla uğraşan bir çiftçi, Rusya'da ineklerin süt verimini artırmak için uygulanan ve olumlu sonuç alınan sanal gerçeklik gözlüğünü ineklerinde denedi. Süt veriminin arttığını ifade eden çiftçi bu durumdan memnun...

Temel olarak ineklerin artırılmış sanal gerçeklikle kandırılarak doğal ortamlarından oldukları yanılsamasına kapılmaları sağlanıyor. Yeşillikler içinde olduğu fikrine kapılan inekler ise ister istemez daha fazla süt üretiyorlar. "İneklerin duygusal olarak tatmin olduklarını" ifade eden çiftçi doğada olduğu yanılgısına kapılan inekleri ise samanla kandırıyor!

2022-01-602.jpg

İnekler üzerinde gerçekleştirilen bu deneme gelecekte insanlar için de uygulanabilir. Ofis ortamını eve taşıyan sanal gerçeklik gözlükleriyle zaman, mekan ve bu ikisini sağlamak adına harcanan emek ortadan kaldırılabilir. Evinizde ofis ortamının ciddiyetiyle çalışabilir ve patronunuzun nefesini her yerde ensenizde hissedebilirsiniz!

Allah Resulü bir hadis-i şerifinde şöyle buyuruyor: Hayvana yumuşak davran! Çünkü yumuşaklık nerede bulunursa orayı güzelleştirir. Yumuşaklığın bulunmadığı her davranış çirkindir” (Müslim, Birr)

Hayvanlarında kandırılarak süt üretiminin artırıldığı bir vasatta “güzellikten” bahsetmek çok gerçekçi olmayacaktır. Artırılmış sanal gerçeklikle üretilen sütün ne kadar “doğal” olacağı ise bambaşka bir tartışma. Netice olarak üretim ve verimlilik adına insanın tahakkümünün yayıldığı bir dönemden geçiyoruz. Sanallık artıkça zorbalık da gittikçe olağanlaşıyor!

HABERE YORUM KAT

3 Yorum