1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Arjantin, İsrail ile oynayacağı maçı iptal etti
Arjantin, İsrail ile oynayacağı maçı iptal etti

Arjantin, İsrail ile oynayacağı maçı iptal etti

İsrail'in çirkin yüzünün gerçekliği herkesin görebilmesi için çırılçıplak bırakılıyor. Arjantin milli takımı, işgalci İsrail ile Filistin’de oynayacağı maçı iptal ettiğini duyurdu.

04 Haziran 2022 Cumartesi 18:18A+A-

HAKSÖZ HABER

Yoğun yerel ve uluslararası baskı sonucu Arjantin milli futbol takımı, 6 Haziran'da Hayfa'daki Sami Ofer Stadyumu'nda İsrail ile oynayacağı maçı iptal ettiğini duyurdu.

Arjantin’in başkenti Buenos Aires'te yapılan maç hazırlıkları ile 2,5 milyon dolarlık fona rağmen alınan iptal kararı, Filistin hassasiyetini gözetmeyen “Müslüman ülkelerde neden böyle olmuyor?” sorusunu akıllara getirdi.

"Filistin için İsrail'i Boykot Girişimi" olarak bilinen BDS Hareketi ve Arjantin Filistin Dayanışma Komitesi'nin yanı sıra Güney Amerika ülkesindeki insan hakları ve dayanışma örgütleri maçın iptal edilmesi yönünde çağrılarda bulunmuştu. Talepler, Filistin'in Al-Kader Futbol Kulübü'nün Arjantin milli takımına yazdığı mektuba yanıt olarak yapıldı.

Mektup geniş yankı uyandırırken, özellikle 19 yaşındaki Al-Kader oyuncusu Muhammed Ganem'in Nisan ayında İsrail işgal güçleri tarafından öldürülmesi tepkilere neden olmuştu.

Al-Kader kulübünden yazılan mektupta Güney Amerikalılara, ‘Arjantin kadar önemli bir takım, İsrail tarafından apartheid rejimini temize çıkarmak için yapacağı 'dostluk' maçı için Filistin’e gelmeyi planlıyor. Buna sessiz kalınamaz. Bu gösteri maçları ‘cezasızlıktır.’ İsrail'in genç Filistinli futbolcuların öldürülmesini ve sakat bırakmasını ve birçok suçu işlemesine rağmen hala itibarlı kabul edilmesi doğru değildir’ denildi. Arjantin Futbol Federasyonu başkanı Claudio Tapia'ya gönderilen mektup sonrası insan hakları örgütleri protesto çağrılarında bulunarak, Arjantin milli takımının böyle bir maçı düzenlememesi gerekir denildi.

Al-Kader kulübü tarafından kaleme alınan mektupta: "14 numarayı aklınızda tutun! Takım arkadaşımız Muhammed'in takım numarasıydı bu. O artık bir oyuncu değil. İsrail'in genç Filistinli oyuncularımızı öldürmeye devam etmesini engellemeye yardımcı olabilirsiniz. Muhammed, ailesinin ve evinin yakınında İsrail askerleri tarafından sırtından vuruldu. İsrail'in topraklarımızı işgal etmesini, çiftliklerimizi çalmasını, su kaynaklarımıza el koymasını ve Filistin kasabalarını birbirinden ayıran kötü şöhretli apartheid duvarı inşa etmesini dikkate alın” denildi.

Mart 2018'de 134 futbol kulübü Adidas'ın İsrail Futbol Federasyonu'na (IFA) sponsorluk yapmayı bırakmasını talep etti. İsrail takımlarının, "Filistinli oyuncuların rutin olarak saldırıya uğradığı, hapsedildiği ve öldürüldüğü" işgal altındaki Batı Şeria'da rekabet etmesine izin verildiğini savundular.

Aslında, Filistinli oyuncular genellikle kendi maçlarında oynama özgürlüğünden mahrum bırakılıyor. Ayrıca, İsrail işgal ordusu Filistinlilerin birçok futbol sahasını ve diğer spor tesislerini bombaladı ve imha etti. İsrail, Filistinlilerin futbol takımları ithal etmesini ve oyun ve eğitim tesisleri geliştirmesini dahi engelliyor.

Futbol artık küresel bir fenomen ve Arjantin milli takımının hamlesi İsrail'in işgal altındaki Filistin halkına yönelik adaletsizliğini ve ihlallerini açığa çıkarmada önemli bir rol oynuyor.

İsrail'in çirkin yüzünün gerçekliği, herkesin görebilmesi için çırılçıplak bırakılmalı!

Bazı seçkin futbolcular ve birçok kulüp Filistinlilerle dayanışma içinde olduklarını açıkça belirtiyor.  Eleştirmenler sporun siyasetle karıştırılmaması gerektiğini savunurken, gerçek şu ki sporun özgürlük ve adaletten ayrılmaması gerekiyor.

Futbolcular ve diğer sporcular, sanatçılar ve dünyaca tanınan isimler, kendilerinin İsrail'in apartheid rejimini aklamak için kullanılmalarına izin vermemesi gerekiyor. Bu yüzden Arjantin’in aldığı bu tavır takdir edilmeli!

HABERE YORUM KAT

1 Yorum