1. HABERLER

  2. HABER

  3. MAVİ MARMARA

  4. Arıtürk: İsrail Korsanlığın Hesabını Mutlaka Vermeli
Arıtürk: İsrail Korsanlığın Hesabını Mutlaka Vermeli

Arıtürk: İsrail Korsanlığın Hesabını Mutlaka Vermeli

Gazze Filosu mağdurlarının avukatı Ramazan Arıtürk, BM İnsan Hakları Konseyi’nin 16. oturumunda bir konuşma yaptı. Arıtürk, İsrail’in mutlaka uluslararası mercilerde yargılanması gerektiğini vurguladı.

30 Mart 2011 Çarşamba 00:44A+A-

Mavi Marmara gemisine düzenlediği kanlı saldırının hesabını vermeye yanaşmayan İsrail'e yönelik uluslararası abluka artıyor. Birleşmiş Milletler'in raporuna destek veren üye sayısı 30'dan 37'ye yükselirken, Türkiye'nin girişimleri sürüyor. Gazze Filosu mağdurlarının avukatı Ramazan Arıtürk, BM İnsan Hakları Konseyi'nin dün yapılan 16. oturumunda bir konuşma yaparak İsrail'in neden yargılanması gerektiğini anlattı.

İSRAİL'İN RAPORU ÖRTBAS AMAÇLIDIR

İsrail'in tayin etmiş olduğu ve 'tarafsızlığı' tartışmalı "TURKEL Komisyonu" tarafından hazırlanan raporun, objektiflikten uzak ve tek taraflı bir bakış açısıyla hazırlanmış örtbas edici bir rapor olduğunu ifade eden Ramazan Arıtürk, "Raporda sunulan sonuçlar realiteyi yansıtmaktan uzaktır ve tarafımızca kabulü mümkün değildir. İsrail bu rapor ile gerçeğin gün yüzüne çıkmasına engel olmaya çalışmaktadır. Bu çaba o kadar belirgindir ki şu ana dek İsrail yetkilileri bu olay ile ilgili delil niteliği de taşıyan gazetecilerin fotoğraf ve video kayıtları gibi özel eşyalarını, sahiplerine ya da dava ile ilgili taraflara ulaştırmamıştır. İsrail bu hareketiyle açıkça delilleri saklama çabası içinde olduğunu göstermiştir" dedi.

İSRAİL'E 'MAHKEMEDE YARGILAN' ÇAĞRISI

İsrailli yetkilileri, haklı olduklarından eminlerse Gazze İnsani Yardım Filosuna yönelik yapılan saldırı ile ilgili olarak Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi ve diğer uluslararası örgütlerde tüm yargı süreçlerini işletmeye davet eden Arıtürk, "Tarafsız çalışan ulusal ve uluslararası yargı organlarının her birinin Gazze Filosu mağdurlarının haklılığını teyit edeceğine olan güvenimiz tamdır. İnsan hak ve hürriyetlerini korumak ve yaygınlaştırmak ile görevli BM İnsan Hakları Konseyi herkesçe bilinen Gazze'de hâlihazırdaki durumun uluslararası adaletten ne kadar uzak ve kabul edilemez olduğunu görmeli ve bu durumun düzeltilmesi için elindeki bütün yetkileri kullanmalıdır" şeklinde konuştu.

BM'YE LİBYA HATIRLATMASI

İsrail askerlerinin baskın düzenlediği yardım gemisi Mavi Marmara'nın hesabı hâlâ verilmedi. İsrail, olayı kapatmak için her türlü entrikayı yapıyor.

Cenevre'de avukat Ramazan Arıtürk'ün üzerinde durduğu diğer bir önemli husus ise BM Güvenlik Konseyi'nin 2 Mart 2011 tarihinde Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcılığı'na soruşturma açılması talebinde bulunması oldu. Ramazan Arıtürk, BM'nin Libya'daki olaylarla ilgili gösterdiği tutumun aynısını 14 Ekim 2010 tarihinde Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcılığı'na İsrail aleyhine yapılmış olan suç duyurusunda da sergilemesini talep etti. Hatırlanacağı üzere Gazze Filosu mağdurları adına yapılan başvuruda İsrail silahlı kuvvetlerinin Cenevre Konvansiyonu'nu ihlal ettiği ve savaş suçları işlediği belirtilmekteydi.

YENİ AKİT

HABERE YORUM KAT