1. YAZARLAR

  2. Mustafa Ünal

  3. Arınç'a suikast mı?
Mustafa Ünal

Mustafa Ünal

Yazarın Tüm Yazıları >

Arınç'a suikast mı?

23 Aralık 2009 Çarşamba 04:30A+A-

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik suikast iddiası Ankara'yı sarstı. Olayın boyutu tam çözülebilmiş değil. Ciddi olduğu kesin. Şakaya veya hafife alınacak tarafı yok. Savcının çok yönlü soruşturması sürüyor, bulgular inceleniyor.

Polisin suçüstü yakaladığı asker kişilerin ifadeleri henüz alınmış değil. Gerçekleri, yargı ortaya çıkaracak. Konu Bakanlar Kurulu'nda gündeme geldi, Ankara Emniyet Müdürü bilgi verdi. Bu tip iddialara her zaman ihtiyatla yaklaşan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek 'olayın ciddiyetine' dikkat çekti.

Ayrıntıları açıklanmasa da suikast iddiasının üzerinde durmak gerekir. Operasyonun yapıldığı gün Bülent Arınç, Manisa'daydı. Parti toplantılarında konuştu. Satır araları ilginç detaylarla dolu.

Muhalefet sözcülerinin 'ihanet' suçlamalarına tepki gösterirken söylediği şu cümle oldukça manidar: "Birilerinin yerde sürünmesi, sizin zafer çığlıkları atmanıza mı sebep olacak?"

İlk başta ne söylediği tam anlaşılamamıştı. Ancak bir akşamüzeri alacakaranlıkta gerçekleşen operasyonun ayrıntıları ortaya çıktıkça Arınç'ın mesajları anlamlı hale geldi. "Birilerinin yerde sürünmesi" derken kastettiği, kendisine dönük suikast girişimi olmalı.

Gözetim altında tutulanların ikisi de muvazzaf; biri albay, diğeri binbaşı. Görev yerleri ilginç... Eski adı Özel Harp Dairesi olan Seferberlik Tetkik Kurulu. Burasının operasyonel bir birim olduğu herkesin malumu. Arınç'ın evinin bulunduğu bölge askerî saha değil. Başta AK Parti olmak üzere siyasetçilerin yoğun olarak yaşadığı bir yer.

Albay ve binbaşının araç ve evlerinde yapılan aramalarda; Arınç'ın konutu ve yol güzergâhına ilişkin krokilerin bulunduğu... AK Partili üst düzey yöneticilere ait özel dokümanların yanı sıra Arınç'ın mart ayından beri izlendiğini gösteren belgelere rastlandığı... İddialar arasında.

Eğer bunlar doğruysa bu işaretler hayra alamet değil. Suikast veya başka olayların habercisi...

Orası askerî amaçla tetkik yapılacak bir bölge olmadığına göre o iki subay acaba neyin çalışmasını yapıyordu? Rütbeleri albay ve binbaşı olan iki asker, Arınç'ın evini mart ayından beri niye yakından izler? Başbakan Yardımcısı'nın yol güzergâhının krokisi hangi amaçla çıkarılır? Herhalde hobi değil.

Yeni bir Atabeyler çetesiyle karşı karşıya gibiyiz. Orada da muvazzaf bir askerin ajandasında AK Partililere ilişkin bazı belgeler ve Başbakan Erdoğan'ın evinin krokileri ele geçirilmişti.

Neden Bülent Arınç?.. Arınç, kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim. Uzun süredir siyasetin içinde. Siyasî rengini belli etmekten çekinmeyen biri. Askerin siyasete müdahalesine her zaman sert tepki gösterdi.

Özden Örnek'in günlükleri ortaya çıktığında, Şener Eruygur'un darbe planları ortaya saçıldığında... 'İyi ki bu paşalarla savaşa girmemişiz.' dedi. Onun bu sözünü genelleyenler, bütün paşalara söylemiş gibi anlam yükleyenler oldu. Oysa Arınç, Örnek ve Eruygur gibi sabah akşam darbe planları yapanları kastetmişti.

Acaba birileri durumdan vazife mi çıkardı?

Genelkurmay Başkanı, geçen hafta TSK'yı hedef alan 'psikolojik, asimetrik saldırılardan' söz etti ama askeri asıl yıpratan bu tip faaliyetler. İki muvazzaf subay mart ayından beri Başbakan Yardımcısı'nın evini tetkik ve keşifle meşgul... Başbuğ'un, kamuoyunu tatmin edecek açıklama yapması gerekmiyor mu?

Türkiye, bir süredir unuttu ama siyasî suikast kaos ve kargaşa demek. Yine birileri puslu hava peşinde. İşaretler, bulgular, iddialar çok ciddi.

ZAMAN

YAZIYA YORUM KAT