1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Arap Dünyası Dilini de Vicdanını da Yuttu
Arap Dünyası Dilini de Vicdanını da Yuttu

Arap Dünyası Dilini de Vicdanını da Yuttu

Mısır'da çoğu İhvan mensubu 529 kişi için verilen idam kararına Türkiye başta olmak üzere dünyanın bir çok noktasından tepkiler yağarken Arap dünyası sessizliğe gömüldü.

08 Nisan 2014 Salı 16:19A+A-

24 Mart'da Mısır Mina Ceza Mahkemesi hakimi Said Yusuf başkanlığında alınan İhvan mensubu 529 kişi için idam kararına dünyadan tepkiler yağmaya devam ederken, Suudi Arabistan, Bahreyn, Cezayir başta olmak üzere Arap dünyasının büyük çoğunluğu sessizliğini sürdürüyor.

3 Temmuz darbesinin ardından İhvan'ın üst düzey yetkililerinden bir çoğunun tutuklandığı Mısır'da, geçtiğimiz haftalarda hükümet yanlısı Said Yusuf başkanlığından alınan karar göre 529 İhvan mensubu idam edilecek. Uluslararası kuruluşlar başta olmak üzere, tüm dünyadan idam kararlarına ilişkin tepki yağarken geçtiğimiz günlerde İhvan'ı terör örgütü ilan eden Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri sessizliğini koruyor.

El-Arabiya'dan idam hakimi 'mağduriyeti'

Suudi Arabistan'ın en büyük haber ajansı el-Arabiya'da idam hakimi Said Yusuf'u, idam kararına karşı düzenlenen protestolar yüzünden 'mağdur' gibi gösteren haberde, bu karara tepki verenlerin yersiz tutum sergiledikleri belirtilerek, Said Yusuf'un dünyaya meydan okuduğu iddiasına yer veriliyor.

Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Cezayir gibi ülkelerin haber ajanslarından, Mısır'daki idam kararı kapsamında tek kelimelik haber yapılmaması dikkat çekti.

Halk protesto ediyor, devlet susuyor

Ülkelerinin bu tutumunu benimsemeyen halkın bir kısmı ise Mısır Büyükelçilikleri'nde toplanarak kararı protesto etti.

İdam kararı 'akıldışı'

İdam kararına tepki veren Arap ülkeleri ise Tunus ve Katar ile sınırlı. Tunus Nahda Hareketi lideri ve Başbakanı Raşid Gannuşi, idam kararının 'akıldışı' olduğunu söyleyerek, kesinlikle uygulanmaması gerektiğini vurguladı. Mısır'ın darbeden sonra 'adaletsiz' bir sürece girdiğini belirten Gannuşi, kararın uygulanmaması için uluslararası toplumun elinden geleni yapması gerektiğini ifade etti.

(Yeni Şafak)

HABERE YORUM KAT

1 Yorum