1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. AP'de Türkiye Raporu Kabul Edildi
AP'de Türkiye Raporu Kabul Edildi

AP'de Türkiye Raporu Kabul Edildi

Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye ilerleme raporu oy çokluğuyla kabul edildi.

14 Nisan 2016 Perşembe 16:12A+A-

Avrupa Parlamentosu'nun yıllık olağan Türkiye raporu bugün Fransa'nın Strasbourg kentindeki oylamada kabul edildi. Türkiye raporu oy çokluğu ile kabul edildi.

Son dönemin en sert ifadelerini içeren raporda büyük ölçüde; Türkiye'de ifade ve medya özgürlüğü, Kürt sorunu, Güneydoğu’daki gelişmeler, Türkiye ile AB arasında sığınmacılar konusunda varılan anlaşma ve Kıbrıs sorunu işleniyor.

Türkiye'de “demokrasi ve hukuk devletinin gerilediğine” işaret edilip, medya özgürlüğü alanında yaşanan gelişmeler “kaygı verici” diye tanımlanıyor. Türkiye’de yolsuzlukla mücadeleye öncelik verilmesi, terörle mücadele alanındaki yasal mevzuatın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarıyla uyumlu hâle getirilmesi talep ediliyor.

Güneydoğu’daki gelişmelerin “kaygı verici” olarak değerlendirildiği raporda, Türkiye'nin terörle mücadele hakkının meşru olduğu belirtilmekle birlikte, bu mücadelenin insan hakları ve hukuk devletine saygı çerçevesinde yapılması ve orantılı olması gerektiği ifade ediliyor.

PKK'nın AB'nin “terör örgütleri” listesinde olduğu belirtilip, yeniden şiddete başvurması da kınanıyor. PKK’ya “silah bırakma, terörist taktiklerden vazgeçme ve taleplerini ifade etmek için barışçıl ve yasal yolları kullanma” çağrısında bulunuluyor.

Yargı bağımsızlığı, insan haklarına saygı gibi konularda Kopenhag kriterlerinden uzaklaştığı da belirtiliyor.

Akademisyenlerin tutuklanması ve kadına şiddet gibi güncel konularda raporda yer alıyor.

İADE EDİLECEK Mİ?

Rapor Avrupa'da, "bugüne kadarki en sert ilerleme raporu" olarak nitelendirildi. Bu yıl ki raporun da geçmiş yıllarda olduğu gibi Türkiye tarafından AP’ye iade edilme olasılığı oldukça yüksek görülüyor.

Oylama öncesinde konuşan AB Bakanı Volkan Bozkır da raporun iade edilebileceği sinyalini verdi.

Bozkır, "AP raporu her yıl çıkar. Aslında bu komisyonun aday ülkeler ve Türkiye ile ilgili yayınladığı raporlarla ilgili AP’nin görüşünü yansıtır. AB Komisyonu’nun ilerleme raporlarında olmayan unsurların buraya girmesi tabiatıyla doğru olmaz. Geçtiğimiz yıl, eğer Parlamento’nun Türkiye raporunda bizim kabul edemeyeceğimiz unsurlar olursa bu raporu geçersiz addedeceğimizi, geri göndereceğimizi belirtmiştik” diye konuşmuştu.

HABERE YORUM KAT