1. YAZARLAR

  2. Fikret Ertan

  3. Amerika'nın bilinmeyen savaşı...
Fikret Ertan

Fikret Ertan

Yazarın Tüm Yazıları >

Amerika'nın bilinmeyen savaşı...

11 Kasım 2008 Salı 04:42A+A-

Bugün Amerika, iki ülkede bütün dünyanın izlediği iki 'açık' savaş yürütüyor: Irak ve Afganistan. Irak Savaşı, 2003 Mart'ından bu yana yaklaşık 160 bin askerle, Afganistan Savaşı ise yaklaşık 34 bin askerle sonuçlandırılmaya çalışılıyor.

Bu açıkta, ortada ya da meydanda cereyan eden iki savaşa ilaveten Amerika, başta bu iki ülke olmak üzere pek çok ülkeyi de kapsayan bir de gizli, bilinmeyen bir savaş yürütüyor. Bu savaşın resmi adı 'Terörle Global Savaş' olmakla birlikte Bush yönetimi bu savaşı zaman zaman 'Uzun Savaş' olarak da nitelendirmiş bulunuyor.

Çeşitli Amerikan stratejik belgelerine ve yönetimin gizli emirlerine de 'Uzun Savaş' olarak giren bu savaşın hedef ve amaçları kısaca şöyle tanımlanıyor: "...Terörist liderlerin, barınaklarının, mali bağlantılarının, haberleşme metot ve araçlarının ve dünyadaki hareket kabiliyetlerinin tespiti, bulunması, bunlara karşı operasyonlar düzenlenmesi, bunların tesirsiz hale getirilmeleri; teröristlerin bilgi toplama sistemlerine, personel ve idari konularına önem verilmesi, bunların sürekli takibi..."

Dünyanın çeşitli köşelerinde karanlıkta yürütülen bu savaş hakkında tabiatı gereği şüphesiz fazla bir şey bilinmiyor. Bilinenler ise sadece ara sıra özellikle Amerikan basınına yansıyan birtakım haberler, bilgilerden ibaret. Bu bapta geçen yıl CIA'in dünyanın çeşitli ülkelerinde yaptığı operasyonlar sonucu tutuklayıp sorguladığı, bilinmeyen yerlere götürdüğü birtakım kimseler söz konusu olmuştu. O zaman bayağı gürültü koparan bu operasyonlar sonra unutulup gitmiş, tutuklananların akıbeti öğrenilememişti.

Bugünlerde Amerika'nın bu bilinmeyen, gizli savaşı Amerikan New York Times'ta önceki gün çıkan haber-yorumla yine gündem konusu olmuş bulunuyor. Bizim basında da iktibas edilen bu habere göre, kısaca SOCOM denen Amerikan Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı özel birlikler ya da timler, 2004 yılından bu yana bir düzineye yakın gizli operasyon yapmışlar. Yapılan bu operasyonlarda Suriye, Pakistan ve başka ülkelerdeki El Kaide ve diğer militanlar hedef alınmışlar.

Bu operasyonlar da zamanın Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in 2004 yılı baharında imzaladığı ve Başkan Bush'un da onay verdiği gizli emir uyarınca yapılmış. Bu gizli emirde Suriye, Pakistan, Yemen, Suudi Arabistan ve bazı Körfez ülkeleri de dahil olmak üzere 20 kadar ülkenin ismi geçiyor. İran konusunda ise haberde bilgi veren, adları açıklanmayan Amerikalı yetkililer bu ülkeye karşı gizli operasyon yapılmadığını; ancak özel kuvvetlerin İran'da keşif misyonları gerçekleştirdiklerini de ima ediyorlar.

Amerika'nın bilinmeyen savaşı hakkında bilinenler bugün burada sözünü ettiğim New York Times haberi ve daha önce bu konuda çıkan diğer haberler. Kısacası bilinenlerin hepsi bu kadar işte; daha fazlası yok. Bu konuda ileride hangi bilgiler ortaya çıkar, bilmemiz mümkün değil elbette.

Ancak, bildiğimiz şu; Amerika, 1987 yılında kurduğu SOCOM'u özellikle 11 Eylül saldırılarından sonra çok güçlendirmiş, bu kuvvete özel yetkiler tanımış bulunuyor ve şüphesiz çıkan haberlerden anlaşıldığı kadarıyla bu kuvveti pek çok ülkede pervasızca kullanıyor. Bugün ordu, hava kuvvetleri, deniz kuvvetleri ve deniz piyadeleri kuvvetlerinin her birinin ayrı özel kuvvetleri var. Bunlar bağımsız operasyonlar yapabildikleri gibi, zaman zaman da hem birbirleriyle ve hem de CIA ile ortak operasyonlara imza atabiliyorlar. SOCOM'un toplam kuvveti en az 60 bin civarında ve benim bildiğim kadarıyla 7 milyar dolarlık bir kaynağa sahip.

Amerika bilinmeyen savaşını SOCOM ve CIA ile yürütüyor. Pek çok konuda bugünkü yönetimin politikalarını değiştireceğini açıkça söyleyen Obama ve yönetimi bakalım bu savaş konusunda ne yapacak? Cevabı belli ama biz yine de sormuş olalım...

ZAMAN

YAZIYA YORUM KAT