1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Amerika, Son Muharip Birliğini de Irak'tan Çekti
Amerika, Son Muharip Birliğini de Iraktan Çekti

Amerika, Son Muharip Birliğini de Irak'tan Çekti

Irak'ı 7,5 yıldır işgal altında tutan ABD, bu ülkedeki son muharip birliğini de dün çektiğini duyurdu. 56 bin kişilik Amerikan kuvveti ise savunma ve Irak birliklerini eğitme amacıyla ülkede kalmaya devam edecek.

20 Ağustos 2010 Cuma 04:56A+A-

Böylece 31 Ağustos tarihine kadar Irak'tan muharip birliklerini çekeceğini açıklayan ABD Başkanı Barack Obama, sözünü yerine getirmiş oldu. Irak'tan çekilme, Obama'nın en önemli seçim vaatlerinden biriydi.

-Irak'ı en son terk eden 4 bin kişilik 2. Piyade Tümeni 4'üncü Tugayı, 500 km yol kat ederek dün Kuveyt sınırını geçti. Birlikten geriye kalan askerler ise uçakla Irak'ı terk edecek. Güvenlik gerekçesiyle ABD birliklerinin çekildiği bir gün gecikmeli olarak dünya kamuoyuna duyuruldu. Geçişler sırasında güzergah boyunca havadan ve karadan yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı belirtildi. Ülkede kalmaya devam eden 56 bin askerin de önümüzdeki yıl sonuna kadar ülkeyi terk etmesi bekleniyor. 5 üste varlıklarını sürdürecek olan birlikler Irak askerlerini eğitecek ve Irak hükümetinin talebi doğrultusunda operasyonlara katılabilecek. Ayrıca Irak'ta sayıları 2 bin 700 ile 7 bin arasında değiştiği öne sürülen paralı askerler de bulunuyor. Ortadoğu tarihindeki en önemli gelişmelerden biri olan ABD'nin Irak'ı işgali 20 Mart 2003'te başlamış, Saddam Hüseyin rejimi kısa sürede devrilmişti. Ancak akabinde başlayan iç çatışmalarla birlikte, bazı kaynaklara göre 1 milyondan fazla insan hayatını kaybetti, milyonlarca insan da evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bu sürede 4 bin 419 ABD askeri öldü, binlerce asker yaralandı ya da psikolojik sorunlarla karşılaştı. Uzmanlar, özellikle Amerikan birliklerinin çekilmesinden sonra, İran'ın etkisinin hissedildiği Irak'taki çatışmaların daha da artabileceğini ve özellikle mezhep çatışmalarının yayılabileceğine işaret ediyor. Aylardır süren hükümet kurma girişimlerinde yaşanan başarısızlık da ülkeyi bekleyen diğer önemli bir tehlike.

Irak'ta askerlerin boşluğunu Amerikalı siviller dolduracak

ABD Başkanı Obama'nın, Irak'taki Amerikan askerlerinin çekilmesiyle oluşacak boşluğu sivillerle dolduracağı bildirildi. Hazırlığı aylardır sürdürülen bu sivil misyon çerçevesinde Amerikan ordusu tarafından yerine getirilen bin 200'den fazla özel görevin, sivillere devredilmesi planlanıyor. New York Times gazetesinde yer alan habere göre Dışişleri Bakanlığı'nın ordudan devralacağı bu görevlerin büyük bir kısmı, bundan sonra bakanlığın belirlediği veya iş verdiği özel şirketler üzerinden gerçekleştirilecek. Etnik çatışmaları önleyecek Amerikan askerlerinin olmadığı Kuzey Irak'ta ise Kürtlerin Peşmerge kuvvetleri ile Irak ordusu arasındaki potansiyel karşılaşmayı önleme işi 100 milyon dolarlık iki yeni üsteki Amerikalı diplomatlara kalacak. Bu çerçevede Erbil ve Musul'da konsolosluk, Kerkük ve Musul'da ise elçilik şubesi açılacak.

Habere göre bakanlığın plan uyarınca sivilleri kurtarmak için 6-7 bin özel güvenlikçiden oluşan "acil müdahale gücü" kurması bekleniyor. Söz konusu güvenlikçilerin dokunulmazlığı bulunmuyor ve resmi olarak Irak hükümetine kaydolmaları gerekiyor. Hâlâ El Kaide ve İranlı milislerin kol gezdiği bir ülkede sivilleri korumak için özel güvenlikçilerin sayısı 2 katına çıkarılcak. Ülke genelinde 5 farklı bölgeyi koruyacak olan özel güvenlik şirketleri, düşman saldırılarını uyarmak için radar kullanabilecek, yol kenarlarında bomba araması yapabilecek, insansız casus uçakları uçurabilecek ve hatta sivillere acil yardım için acil müdahale ekipleri çalıştırılabilecek.

Gazeteye göre siviller için en zor görevlerden biri Kürt ve Araplar arasındaki tansiyonla uğraşmak olacak. ABD'nin Irak'taki en üst komutanı General Ray Odierno, tansiyonu düşürmek için tartışmalı bölgelerde Amerikan, Irak ve Peşmerge kuvvetlerinin yönetiminde olan kontrol noktaları kurmuştu. Ancak ABD askerleri çekildikten sonra bu kontrol noktaları aşamalı olarak kapatılacak. Amerika ise artık Musul ve Kerkük'te kuracağı elçilik şubelerine bel bağlayacak.

Dışişlerine bağlı sivil görevliler, Irak güvenlik güçlerinin eğitimini de Ekim 2011'de devralacak. Bu görev de yine sivillere verilecek. Irak'ta sivilleşme misyonu Obama için Afganistan'daki uzun vadeli Amerikan varlığı için bir test olarak görülüyor. Beyaz Saray yetkilileri ise Bağdat elçiliğinde ve başka diplomatik misyonlarda çalışacak 2 bin 400 sivilin transferinin bir program dahilinde gerçekleşeceğini belirtiyorlar ve bu sivillerin Irak'ta istikrarın sağlanmasına yardım etmek adına kendi görevlerini yerine getireceklerini aktarıyor.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT