1. YAZARLAR

  2. Fikret Ertan

  3. Amerika-İsrail ve İran: Muhtemel karşılaşma
Fikret Ertan

Fikret Ertan

Yazarın Tüm Yazıları >

Amerika-İsrail ve İran: Muhtemel karşılaşma

17 Aralık 2009 Perşembe 00:55A+A-

Amerika ve müttefiki İsrail'in İran ile muhtemel bir askerî karşılaşmaya çeşitli şekillerde hazırlandıklarına, bunu birbirlerine çeşitli mesajlarla bildirmekte olduklarına hiç şüphe yok.

Nitekim, bu çerçevede İran dün orta menzilli bir balistik füze denemesi daha gerçekleştirmiş bulunuyor. Yaklaşık 2000 m. menzile sahip Secil-2 adlı bu füze istenirse Ortadoğu'daki Amerikan üslerini ve İsrail'in tamamını hedef alabiliyor.

İran, Secil-2 ile hasımlarına 'bana saldırırsan ben de füzelerimle sana saldırırım' şeklinde güçlü bir mesaj daha verirken Amerika da bu çerçevede iki gün önce yaptığı açıklamayla İran'ın füzelerinin etkinliğini sınamak amacıyla önümüzdeki ay Pasifik Okyanusu'nda kapsamlı bir füzesavar tatbikatı gerçekleştireceğini ilan etmiş bulunuyor.

Açıklamayı yapan kısa adı MDA olan Amerikan Füze Savunma Kurumu Başkanı Korgeneral Patrick O'Reilly'e göre kurum daha önce Kuzey Kore füzelerine karşı yapılan GMD tatbikatlarının aynısını bu defa muhtemel İran füzelerine karşı gerçekleştirecek.

150 milyon dolara mal olması beklenen bu tatbikatta MDA, California'da bulunan Vandenberg Hava Üssü'nden fırlatacağı bir önleyici füze (interceptor missile) ile Pasifik Okyanusu'ndaki Marshall Adaları'nda atılacak İran füzelerine benzer bir maket füzeyi havada imha etmeyi deneyecek ve muhtemelen aynı çerçevede simülasyonlar da icra edecek.

Orgeneral Reilly bu tatbikatın ötekilerden daha zor olacağını; çünkü muhtemel İran füzelerinin Kuzey Kore füzelerinin aksine ters istikametten Amerika'ya ulaşmasının söz konusu olduğunu söylüyor. Bu doğru tabii; zira Kuzey Kore füzeleri Amerika'ya dünyanın dönüş yönünde ulaşabilirlerken muhtemel İran füzeleri dünyanın dönüş yönünün tersinde hareket edecekler.

Ne var ki, Korgeneral Reilly'nin bu hesapları İran'ın kıtalararası balistik füzelere sahip olması ve bunları Amerika'ya karşı kullanma ihtimaline dayanıyor. Oysa bugün İran böylesi füzelere sahip değil; ileride olabilir mi, bilinmez. Bu yüzden MDA'nın Pasifik tatbikatları normal şartlarda kıtalararası füzeleri esas alsa da muhtemelen sözünü ettiğim ocak tatbikatı İran'ın dün denediği Secil-1 ve 2 füzelerini de bir şekilde deneme senaryosuna dahil edecek ve bunların etkinliğini de sınayacak.

Esasen, söz konusu tatbikat Amerika'nın bu çerçevede gerçekleştireceği ikinci kapsamlı tatbikat olacak. Daha önce bu köşede üç defa değindiğimiz gibi Amerika ve İsrail, Juniper Cobra adı verilen ortak kapsamlı füzesavar tatbikatı ile İran'ın muhtemel balistik füze saldırılarına karşı geçen ay önemli bir tatbikat gerçekleştirmişlerdi.

19 Ekim-5 Kasım tarihleri arasında yapılan bu tatbikata Amerika'nın Aegis sınıfı en gelişmiş radar sistemleriyle donatılı 17 çeşitli tür savaş gemisi ve 1000 kadar personel katılmıştı.

Ayrıca bu çerçevede, Amerika tatbikata savaş gemilerinin yanı sıra THAAD sistemleri ve Patriot (PAC-3) füzesavar bataryalarını da dahil etmiş, atılan maket ve gerçek füzelerle Patriot ve Aegis sistemlerinin etkinliği denenmişti. Bunlara ek olarak Amerika'nın geçen yıl Negev Çölü'ne konuşlandırdığı X-Band radarın ve ilgili unsurlarının da diğer sistemlerle ve İsrail'in ARROW füzesavar sistemleriyle uyum ve koordinasyonu da sınanmıştı.

Bu tatbikatın neleri başardığı, neleri başaramadığı, hangi sonuçları aldığı, hangilerini alamadığı elbette açıklanmadı. Açıklanması da zaten beklenemez. Sebebi de malum: Hasmın eline hiçbir koz vermemek, onu mütereddit kılmak ve caydırmaya çalışmak.

Sözünü ettiğim bu iki tatbikat elbette İran'a 'füze atarsan bil ki, ben bunları havada etkisiz hale getiririm' mesajını vermeye ve İran'ı füze kullanmada iki defa düşünmeye zorlamaya yönelik. İran bu tatbikatları nasıl değerlendiriyor, bunları etkisiz kılabilecek tedbirleri alıyor mu, bilemeyiz elbette.

Amerika-İsrail ile İran arasındaki muhtemel askerî karşılaşma (ki bu ilk planda füze ve füzesavar alanında olacak) işte bu anlattığım şekilde devam edip gidiyor...

ZAMAN

YAZIYA YORUM KAT