1. HABERLER

  2. HABER

  3. Altı Ayda 6 Gazeteye 3500 Soruşturma
Altı Ayda 6 Gazeteye 3500 Soruşturma

Altı Ayda 6 Gazeteye 3500 Soruşturma

Bir dönem hükümet yıkıp, darbe yapan derin devleti deşifre etmek için haber ya da köşe yazısı yazan gazeteciler davalarla boğuşuyor.

24 Eylül 2010 Cuma 05:30A+A-

Ergenekon ve Balyoz gibi kritik davaları haber yapan gazetecilere birbiri ardına dava açan HSYK, birinci derece mahkemeler ve kolluk kuvveti üzerindeki tesir gücünü kullanarak basın kuruluşlarını bastırıp gazetecileri gözaltına aldırıyor. Adalet Bakanlığı verilerine göre son 6 aylık dönemde başta Vakit, Zaman, Taraf, Bugün, Yeni Şafak ve Star gazetelerine açılan soruşturma sayısı 3 bin 500'ü geçti.

Yüksek yargı üyeleri, Ergenekon'u deşifre eden basın kuruluşlarını susturma girişimine devam ediyor. Haber siteleri ve gazeteler polis baskınlarına maruz kalırken, gazeteciler ve yazarlar ise ağır cezalık davalarla sindirilmeye çalışılıyor.

SON 6 AYDA 3 BİN 500 DAVA

Adalet Bakanlığı verilerine göre son 6 aylık dönemde başta Vakit, Zaman, Taraf, Bugün, Yeni Şafak ve Star gazetelerine açılan soruşturma sayısı 3 bin 500'ü geçti. Bu davaların büyük bölümünün HSYK üyeleri ve onlarla yakın ilişkisi olduğu ortaya çıkan hakimler tarafından açıldığı belirtildi. Bakanlığın verilerine göre Ergenekon davalarının başladığı üç yıllık dönemde 4 bin 139 soruşturma kayda geçerken, yüksek yargı üyelerinin marifetlerinin deşifre edildiği son 6 aylık dönemde başta Vakit, Zaman, Taraf, Bugün, Yeni Şafak ve Star gibi 6 büyük gazeteye açılan soruşturma sayısının 3 bin 500'ü geçtiği ifade ediliyor.

BASIN KURULUŞLARI BASILMAYA BAŞLANDI

Bir dönem hükümet yıkıp darbe yapan derin devleti deşifre etmek için haber ya da köşe yazısı yazan gazeteciler adeta davalarla boğuşuyor. Ergenekon ve Balyoz gibi kritik davaları haber yapan gazetecilere birbiri ardına dava açan HSYK, birinci derece mahkemeler ve kolluk kuvveti üzerindeki tesir gücünü kullanarak basın kuruluşlarını bastırıp gazetecileri gözaltına aldırıyor. Yargı kıskacının son mağdurları ise Habervaktim, Vakit ve Zaman Gazetesi oldu.

HSYK'nın toplu baskınının bir mağduru da ses getiren haberleri ile tıklanma rekorları kıran Habervaktim isimli internet sitesi oldu. Habervaktim, dailymotion isimli paylaşım sitesini kaynak göstererek haber yapmasına rağmen HSYK'nın darbesini yemeye devam ediyor.

Habervaktim, HSYK'nın yüksek yargıdan gelen üyelerinin şikayeti üzerine önceki gün 25 polis tarafından basıldı. HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, üyeler Suna Türkoğlu, Ali Suat Ertosun, Musa Tekin ve Orhan Cem Erbük'ün 3 Eylül 2010 tarihli ortak imzalı şikayet dilekçesi üzerine yapılan soruşturma kapsamında Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi Hâkimi Erdal Işık'ın kararıyla yapılan arama boyunca sitenin yayınları yaklaşık 3 saat aksadı.

VAKİT'E TOPLU DAVA, ZAMAN'A AĞIR CEZA

Balyoz sanıklarını tahliye eden İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi hâkimi Yılmaz Alp HSYK'nın yüksek yargıdan gelen 10 üyesi ile birlikte Vakit'e dava açtı. HSYK'nın yargıdan gelen HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, HSYK asil üyeleri Suna Türkoğlu, Ali Suat Ertosun, Musa Tekin ve Orhan Cem Erbük ile HSYK'nın yedek üyeleri Coşkun Öztürk, F. Anıl Genç, Ayşe Albayrak Doğan, Feyzi Altınok ve H. Ceyda Kerman ile İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Üye Hakimi Oktay Kuban, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi Üye Hâkimi Yılmaz Alp ve İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Üye Hâkimi Mehmet Ekinci, "Bu da 'Kafes'çileri tahliye planı" başlıklı haberimizden dolayı, gazetemiz muhabiri Murat Alan ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Ahmet Can Karahasanoğlu'na dava açtı. Dün de Zaman Gazetesi Adliye Muhabiri Büşra Erdal hedefteydi. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi hâkimleri Yılmaz Alp ve Tuncay Aslan'ın şikâyeti üzerine 'terör örgütüne hedef gösterme' suçlaması ile İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Erdal hakkında açılan davanın ilk duruşması yapıldı.

ACİLEN DÜZENLEME YAPILMALI

Hukukçular Derneği Başkanı Cahit Özkan ise basın mensuplarına karşı kullanılan yasalar üzerinde değişiklik yapılması gerektiğini belirtti. Özgür basının Türkiye'de ve dünyada insan haklarının, hukukun üstünlüğünün güvencesi olduğunu belirten Özkan, "Türkiye, uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan ifade ve düşünce özgürlüğünün yanında basın özgürlüğünün de tarafı. Anayasal mevzuatta ve iç hukukta yer yer basın özgürlüğüne ilişkin düzenlemeler olsa da maalesef son dönemde özellikle yargı makamından gelen davalarda yargılanan basın mensuplarının 'basın özgürlüğü' hakkının özüne dokunulmuştur. Basın özgürlüğü hakkı gözetilmiyor. Bir basın mensubu 60-70 davayla tek başına mücadele edemez ve mesleğini icra etmekte zorlanır. Acil olarak söz konusu basın mevzuatımızın ve anayasanın uluslararası mevzuata ve uluslararası düzenlemelere uygun bir hale sokularak derhal düzenlemelere gidilmesi gerekir" dedi.

MURAT ALAN / VAKİT

HABERE YORUM KAT