1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Almanya'da Esed'in Zindanlarındaki Tecavüz ve İşkenceler İçin Dava Açıldı
Almanya'da Esed'in Zindanlarındaki Tecavüz ve İşkenceler İçin Dava Açıldı

Almanya'da Esed'in Zindanlarındaki Tecavüz ve İşkenceler İçin Dava Açıldı

Suriye'de 2011'den bu yana devam savaşta Esed tarafından işlenen "işkence ve insanlık suçları" Almanya yargısına taşınıyor.

19 Haziran 2020 Cuma 15:27A+A-

Berlin merkezli Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi örgütü (ECCHR), 7 Suriyeli sığınmacının Beşşar Esed rejimine bağlı hapishanelerde maruz kaldıkları veya şahit oldukları "işkence ve tecavüz" suçları için Almanya'da suç duyurusunda bulundu.

Dört'ü kadın, üçü erkek toplam 7 Suriyeli, Nisan 2011 ile Ağustos 2013 arasında başkent Şam, Halep ve Hama kentlerinde tutuklu bulundukları gözaltı merkezlerinde "tecavüze ve işkenceye" uğradıklarını veya söz konusu suçlara şahit olduklarını iddia ediyor.

Davacılar, Esed'e yakınlığıyla bilinen istihbarat şefi Cemil Hasan dahil olmak üzere, bu suçlardan sorumlu tuttuğu dokuz üst düzey rejim yetkilisi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Esed'e bağlı eski yetkililerin ilk işkence davası Almanya'da başladı

Geçtiğimiz nisan ayında yine Almanya'da, Esed rejimi yetkililerine karşı yürütülen "savaş suçu davalarının" ilki başlamıştı.

Suriye'de Esed rejimine muhalif 4 bin kişiye yapılan işkenceyi yöneten Enver Raslan, Almanya'da insanlığa karşı suçlar, tecavüz, ağırlaştırılmış cinsel saldırı ve 58 cinayetle suçlandı.

Enver Raslan bundan altı yıl önce Suriye’den kaçarak Almanya’ya sığınma talebinde bulunmuştu.

Aynı davada hakim karşısına çıkan ikinci sanık Eyad el Garib ise 2011 yılında 30 Suriyeli muhalife işkence uygulama suçuyla yargılanıyor.

Alman Federal Başsavcılığı, davayı insanlığa karşı suçlar için Esed yönetimi üyelerine karşı dünyadaki ilk cezai takibat olarak nitelendiriyor.

Bazı ülkelerin Esed rejimi için uluslararası bir mahkeme kurma girişimleri Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Rusya ve Çin tarafından engellendi.

Kaynak: Euronews

HABERE YORUM KAT