1. HABERLER

  2. HABER

  3. Almanya Türkiye'yi Yakın Takibe Almış
Almanya Türkiye'yi Yakın Takibe Almış

Almanya Türkiye'yi Yakın Takibe Almış

Alman Der Spiegel dergisi, Almanya'nın 2009'da yayımlanan bir talimatla birlikte Türkiye'ye yönelik istihbarat faaliyetlerini yoğunlaştırdığını öne sürdü.

16 Ağustos 2014 Cumartesi 15:27A+A-

Dergideki habere göre, Alman hükümetinin son olarak 2009'da ülkenin gizli istihbarat birimi BND'ye verdiği talimatla Türkiye'yi de istihbarat faaliyetlerinin yoğunlaştırılması gereken ülkeler arasına eklediği ortaya çıktı. Buna göre Almanya bu tarihten itibaren Türkiye'yi yakın takibe aldı. Ancak bu takibin tam olarak ne tür istihbarat faaliyetlerini kapsadığı bilinmiyor.

Haberde, Alman istihbaratının 2009'dan sonra ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'yi de en az bir kez dinlediği, 2013 yılında uydu üzerinden yapılan bir konuşmanın takibe alındığı iddia edildi.

Der Spiegel'e göre her dört yılda bir yenilenen bu talimat, ABD ile patlak veren dinleme skandalı yüzünden yenilenmedi. Bu da 2009'da verilen talimatın halen geçerli olduğu anlamına geliyor.

Oysa Almanya, daha önceki açıklamalarında NATO'da müttefik olduğu ülkeleri dinlemediğini söylemişti.

***

Alman ajan ABD’ye istihbarat bilgisi satmış

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in telefonlarının Amerikan istihbarat kuruluşu NSA tarafından dinlendiğinin geçtiğimiz yıl ortaya çıkmasının ardından bu kez de Alman gizli servisi BND’de çalışan bir kişi, ABD’ye bilgi verdiği iddiasıyla gözaltına alındı.

Alman yetkililer casusluk nedeniyle bir istihbarat görevlisinin gözaltına alındığını doğrulasa da ülke ismi vermekten kaçındı ancak Alman medyasında çıkan haberlerde 31 yaşındaki Alman istihbaratçının Amerikalı ajanlara belge sızdırdığı ifade edildi.

Bild gazetesinin haberine göre, BND çalışanı, 2012 yılından bu yana toplam 218 gizli belge kaçırdı. Casusun, Avusturya’da ABD istihbaratı ile üç kez görüştüğü, gizli bilgileri toplam 25 bin euroya sattığı iddia edildi. Bu belgelerin üçünün NSA Araştırma Komisyonu ile ilgili olduğu belirtiliyor.

Almanya Dışişleri Bakanlığı patlayan son skandalın ardından ABD’nin Berlin Büyükelçisi John B. Emerson'dan izahat istedi. Bakanlığa çağrılan ABD’li Büyükelçi’den "bazı noktaları aydınlığa kavuşturmasının" istendiği belirtildi.

Merkel, önceki akşam ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesi yaparken, görüşmede bu meselenin konuşulup konuşulmadığı konusunda Berlin ve Washington açıklama yapmayı reddetti. Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert ise hükümetin soruşturmanın ardından harekete geçeceğini, olayın ciddi olduğunu vurguladı.

 

HABERE YORUM KAT