1. HABERLER

  2. HABER

  3. Albayı Esed'e Teslim Eden Çete Tutuklandı
Albayı Esede Teslim Eden Çete Tutuklandı

Albayı Esed'e Teslim Eden Çete Tutuklandı

Hatay'daki kampta bulunan Suriyeli iki muhalif komutanı Esed'e teslim eden casusluk çetesine tutuklama çıktı.

13 Şubat 2012 Pazartesi 09:55A+A-
Suriye'deki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Albay Hüseyin Mustafa Harmuş ile Binbaşı Mustafa Kassum'u para karşılığında Esed yönetimine teslim etmekle suçlanan MİT elemanı Ö.S. ile birlikte 5 şüpheli 'siyasî casusluk'tan tutuklandı. Olayın, kaçırılan Harmuş'un kardeşinin Başbakan Erdoğan'a mektup yazmasından sonra ortaya çıktığı öğrenildi.

Türkiye'ye sığınan Suriyeli Albay Hüseyin Mustafa Harmuş ile Binbaşı Mustafa Kas-sum'u Esed yönetimine teslim etmekle suçlanan ve aralarında MİT mensubu Ö.S.'nin de bulunduğu çete tutuklandı. Siyasi casusluk suçundan tutuklanan 5 şüphelinin, sığınmacıları para karşılığı Suriye yönetimine verdikleri belirtiliyor.

Harmuş'un Suriye'ye teslim edilmesinin ardından Ö.S.'nin görevine MİT Müsteşarı Hakan Fidan tarafından son verildiği bildirildi.

Hatay'ın Altınözü ilçesindeki kampa yerleşen Albay Hüseyin Mustafa Harmuş ile Binbaşı Mustafa Kassum'un kaçırılmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 5 şüpheli, Hatay ve Adana'da önceki gün gözaltına alınmıştı. Adana özel yetkili cumhuriyet savcısı tarafından sorgulanan şüpheliler, 'siyasi casusluk ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' iddiasıyla dün sabaha karşı sevk edildikleri nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.

Olayın Albay Hüseyin Mustafa Harmuş ile birlikte Türkiye'ye sığındığı belirtilen kardeşinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazmasının ardından ortaya çıktığı ifade edildi. Ağabeyinin kamptan zorla alınarak Suriyelilere teslim edildiğini iddia eden Harmuş'un kardeşi, önce durumu Hatay Emniyet Müdürlüğü'ne bildirdi. Buradan sonuç alamayan kardeş Harmuş, durumu Başbakan Erdoğan'a mektupla bildirdi. Başbakan'a ulaşan mektubun ardından Adana Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, Esed rejiminin Harmuş için koyduğu 100 bin dolarlık ödülü almak için Suriye'ye giden MİT personelinin yurda dönmesi üzerine operasyon başlattı. İddiaya göre MİT görevlisi, Harmuş'u zorla kamptan kaçırarak, organize suç örgütü üyeleri M.A. ve S.A.'ya teslim etti. İki şahıs da Harmuş'u Samandağ ilçesine bağlı Çevlik beldesi sahilinden tekneyle Suriye'ye götürdü. Harmuş'un Suriye'ye teslim edilmesinin ardından MİT tarafından Ö.S.'nin görevine son verildiği bildirildi.

Kaçırılma olayından MİT Hatay Bölge Müdürü M.A.A.'nın aynı gün haberdar olduğu da tespit edilmişti. MİT personeli Ö.S.'nin bir telefon konuşmasında, "Kaymakam, müdürü aramış. Demiş ki; 'Senin adamların en son onu almışlar' görmüşler beni, falan filan" ifadesini kullandığı dinlemeye takılmıştı. Harmuş'un MİT personelinin aracına bindirildiği kamera kayıtlarına da yansımıştı. Ö.S.'nin arabasında ele geçirilen notlar, yakın zamana kadar Suriye Muhalifleri Özgür Subaylar hareketi hakkında bilgi toplamaya devam edildiğini de gösterdi. Muhaliflerin kurduğu Özgür Suriye Ordusu'nun kurucusu ve lideri olarak bilinen Albay Hüseyin Mustafa Harmuş, kendisine bağlı 120 polis ve asker öldürüldükten sonra Türkiye'ye sığınmıştı. Esed yönetimine teslim edilen Harmuş'tan, baskı ile pişman olduğuna dair itirafı alındı ve günlerce Suriye televizyonlarında ve internette yayınlandı. Beşşar Esed'in, Harmuş'u zorla istediklerini söylettikten sonra idam ettirdiği ileri sürülüyor. ZAMAN

HABERE YORUM KAT