1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. AK Partisi Sözcüsü Ömer Çelik: "Güç Değil, Sistem Peşindeyiz"
AK Partisi Sözcüsü Ömer Çelik: "Güç Değil, Sistem Peşindeyiz"

AK Partisi Sözcüsü Ömer Çelik: "Güç Değil, Sistem Peşindeyiz"

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Yürütme, yasama, bütün güç bizdeyken bile değişiklik arıyorsak, demek ki istediğimiz daha fazla güç değil, daha iyi bir sistem.” dedi.

17 Nisan 2016 Pazar 14:12A+A-

Milliyet gazetesinden Serpil Çevikcan'a konuşan AK Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, “Güç peşinde koşsak deriz ki yasama da bizde, yürütme de bizde, o zaman mesele yok. Hâlbuki biz daha iyi sistem açısından bakıyoruz. Kuşkusuz yürütme gücü bizde, yasama gücü de bizde. Bütün bu güç bizim elimizdeyken bile biz sistemde değişiklik istiyorsak demek ki istediğimiz şey daha fazla güç değil, daha iyi bir sistem.” dedi.

“Daha fazla güç isteyecek olsak, şu anki durumun bize verdiği gücü hiçbir sistem değişikliği veremez.” ifadelerini kullanan Çelik, şöyle devam etti:

“Daha iyi bir sistem istiyoruz, daha çok güç istemiyoruz. Hatta belki arzu ettiğimiz daha iyi bir sistem önerimiz ortaya çıktığında görülecek ki kurumlarımız şu ankinden daha az güce sahip olacak belki. Parlamento, başkan daha az bir güce sahip olacak. Ama bu sistemin bizi 2023 hedeflerine ulaştırmasına imkân yok. Meseleyi kişiselleştirenler de görecekler ki aslında şahsî bir şey eğer isteniyorsa, yani Sayın Cumhurbaşkanı’nın şahsına indirgenmiş bir arayış olsa ya da AK Parti’nin güç arayışına indirgenmiş bir tartışma olsa, şu anda Cumhuriyet Halk Partisi’nin başkanlığı savunması, bizim de bu sistem değişmesin diye uğraşmamız gerekirdi esasında. Çünkü onlar açısından belki yegâne iktidar olma ihtimali bir başkanlık sisteminde ortaya çıkabilecektir. Hâlbuki biz değiştirmek istiyoruz, CHP karşı çıkıyor.”.

“Ayrı Referandum Olmaz”

Ömer Çelik, “Başkanlığın ayrı, diğer maddelerin ayrı referanduma sunulması gibi bir tartışma yürütüyor musunuz?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Bir Anayasa referanduma gidecekse topyekûn gider, öyle parçalı olarak gitmez. Evrensel standartlara uygun, kendi geleneğimizden gelen adalet duygusunu içinde barındıran bir taslak ortaya çıkaracağız ve bu taslak adalet ve özgürlük gibi iki ayağa oturduktan sonra, kuvvetler ayrılığı, denge-denetleme benzeri mekanizmaları içermek şartıyla çok büyük destek alacağını düşünüyorum. Ama sonuç ne olursa olsun milletin takdiri başımızın üstündedir.”.

Kaynak: Milliyet Gazetesi, Al Jazeera

HABERE YORUM KAT