1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Ahraru’ş-Şam: Esed rejimi ile uzlaşmayı tahayyül bile edemiyoruz
Ahraru’ş-Şam: Esed rejimi ile uzlaşmayı tahayyül bile edemiyoruz

Ahraru’ş-Şam: Esed rejimi ile uzlaşmayı tahayyül bile edemiyoruz

Ahraru’ş-Şam, Türkiye ile ters düşmek istemediklerini ancak Esed rejimiyle görüşmeyi kabul etmeyeceklerini açıkladı.

05 Ocak 2023 Perşembe 21:52A+A-

HAKSÖZ-HABER

Türkiye’nin Esed rejimiyle uzlaşma görüşmelerine yönelik Suriye’den tepkiler gelmeye devam ediyor. Son olarak Ahraru’ş-Şam hareketi, Türkiye’nin Esed rejimiyle uzlaşma görüşmeleri hakkında bir basın bildirisi yayınladı. Görüşmelere tepki gösteren Ahrar, “Türkiyeli müttefiklerimizin durumunu anlıyoruz ancak rejimle uzlaşmayı tahayyül bile edemiyoruz.” dedi.

Daha önce İdlib’i kontrol altında tutan HTŞ de görüşmelere tepki göstermiş, Suriye halkı da Cuma gösterilerinde “Asla uzlaşmayacağız!” mesajı vermişlerdi.

Böylece Türkiye’nin açıktan desteklediği Ahraru’ş-Şam da Ankara-Şam yakınlaşmasından duyduğu kaygıyı dile getirdi.

Açıklamada halkına zulmeden, onları topraklarından atan cani bir kasabın ve mezhepçi İranlılar ile cani Rusların suçlarına karşı tüm dünyanın sessiz kaldığı hatırlatılarak Suriye devriminin haklı bir dava olduğu vurgulandı.Birleşik bir askerî ve siyasi liderlik oluşturamamaları noktasında özeleştirel ifadelerin de yer aldığı açıklamadaancak mazlumları cellatlarına iade etmenin hiçbir gerekçesinin olamayacağı belirtildi.Halkın, rejimle uzlaşmayı asla onaylamadığı ifade edilerek“devrimin müttefiki”olan Türkiye’nin kendi konjonktürel sürecinin bir yansıması olan bu girişimlerin Türkiye açısından anlaşılabilir yönleri olsa daSuriye halkı için bu mezhepçi katilrejim devrilmeden geri adım söz konusu olmayacağının altı çizildi.

“Türkiye ile çıkar çatışması yaşamak istemiyoruz”

Açıklamada Ahrar, Türkiye ile çıkar çatışması yaşamak istemediklerini belirtti: “Cenâb-ı Hakk'tanmüttefik ülke Türkiye ile çıkar çatışması yaşama durumundan bizi kurtarması için niyaz ediyoruz. On yıl boyunca devlet ve halk olarak yanımızda olan, mazlumların destekçisi, çocuklara, yaşlılara, kadınlara sığınak olan Türkiye’dir.” ifadelerine yer verilerek Allah'ın izniyle zafere kadar yerinden edilmelere, kuşatmalara ve zorluklara sabretmeye hazır oldukları vurgulandı. 

HTŞ: Uzlaşmayacağız!

HTŞ, Türkiye’nin Suriye ile normalleşme girişimlerini 'U dönüşü' olarak nitelendirmişti.Amjaad üzerinden servis edilen "Uzlaşmayacağız" başlıklı videoda HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani, “Şam'a ulaşıp rejimi devirene kadar mücadeleye devam edeceğiz.” demişti.

Geçtiğimiz hafta Cuma namazı sonrası özellikle özgür bölgelerde meydanlara Suriyeliler de “Katilimizle asla uzlaşmayacağız; bu dava bizim!” mesajı vermişlerdi.

***

“Tepkilerden haberimiz var”

Öte yandan Reuters’da yer alan bir habere göre Türkiyeli bir yetkili,  Ankara'nın, Suriye’deki silahlı grupların Türkiye, Suriye ve Rusya savunma bakanlarının Moskova'da gerçekleştirdiği üçlü görüşmeye yönelik tepkisini gördüğünü ancak Türkiye'nin kendi politikasını kendisinin belirlediğinidile getirdi.Bununla birlikte söz konusu isim, “Bakanların ilk toplantısından hemen bir sonuç alınmasını beklemek gerçekçi değil.”ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

4 Yorum