1. YAZARLAR

  2. İsmail Kılınç

  3. Ağlama Haitili çocuk
İsmail Kılınç

İsmail Kılınç

Yazarın Tüm Yazıları >

Ağlama Haitili çocuk

12 Şubat 2010 Cuma 10:47A+A-

Haiti dünyanın en fakir ülkelerinden biri. Haitili çocuklar da dünyanın en mağdur çocukları. Depremden önce Haiti halkı günde bir kez yemek bulabiliyor ve Haitili çocukların yüzde 60'ı sabah kahvaltı yapmadan okula gidiyordu. Halkın yüzde 80'i fakirlik sınırının altında ve en büyük problemleri açlık problemi. Haiti'de son yüzyılda 32 ihtilal yapılmış. Yapılan her ihtilal ülkenin istikrarını bozmuş ve ülkeyi geri götürmüş.

Haitili çocukların tek amacı günlük 1-2 kez karnını doyurmak. Haitili çocukların oyuncakları yok. Oyuncağa sahip olmak ve insanca yaşamak Haitili çocuk için ulaşılması imkansız bir hedef.

Kimse Yok Mu Derneği Haiti'de her gün 2000 kişiye sıcak yemek dağıtıyor. Yemek dağıtma noktalarında saat belli olmasına rağmen 3-4 yaşında çocuklar 5 dakika önce yemek alabilmek için saatlerce önceden sıraya geçiyorlar. Biz yemek dağıtımdan dönerken yollarda anneler ve çocuklar karşımıza çıkıyor ve biz açız diye bizlere hallerini arz ediyorlar.

Sokak kenarlarında "Biz açız. Lütfen bize yardım edin. Burada aç insanlar var. Lütfen bize yardım edin." Levhalarıyla sık sık karşılaşıyoruz. Komşusu açken, çevre ülkelerde oturan tokların, vicdan taşıyan insanların ve 'ben hümanistim' diyenlerin kulakları çınlasın. Haiti, Amerika'nın burnunun dibinde ve uçakla sadece 1.5 saat ve bu ülkede çöpe atılan yiyeceklerin yüzde beşi, Haiti'yi zengin etmeye yeter ve artar.

İKİ GÖZÜ 4 ÇEŞME

Haitili çocukların 3 dev problemi var. Açlık, sağlık ve eğitim. Haitili bebeklerin 3 de biri 10 yaşına ulaşmadan açlıktan ve hastalıktan ölüyor. Haitili çocukların yüzünün gülmesi için kuru ekmek bulması yeterli. 3 Haftadır Haiti'deyim. Sürekli iki gözü 2 çeşme olan çocuklarla karşılaşıyoruz. Bazı çocukların ise 2 gözü dört çeşme olmuş. Her iki gözünün hem sağından hem de solundan gözyaşları çeşme gibi akıyor. Aynı çocuk bizi görünce hemen ağlamayı kesiyor ve tebessüm etmeye başlıyor. Haitili çocuklar bizleri bir kurtarıcı olarak, görüyorlar. Genç nüfusa sahip 9 milyonluk Haiti'de 2 milyon çocuk bizim el uzatmamızı aç karınlarını doyurmamızı ve gözyaşlarını silmemizi bekliyor.

BİR TEBESSÜME PERVANE OLUYORLAR

Haitili çocuklar depremin acılarını paylaşmak için çok uzak bir ülke olan Türkiye'den geldiğimizi öğrenince bizleri çok seviyorlar. Haitili çocuklar bizleri görünce uzaktan koşarak yanımıza geliyorlar. Biz onlara samimi ve içten bir tebessüm ediyoruz. Kendilerine tebessüm ettiğimizi görünce onlar da bize tebessüm ediyorlar. Yanlarından ayrılıncaya kadar etrafımızda pervane oluyorlar. Eğer Haiti'ye gelmeseydim "Tebessüm sadakadır" hadisini anlayamayacaktım. Meğer Haiti'de tebessüm ne büyük hazineymiş.

Haiti'de eğitimin yüzde 90'ı özel ve paralı. Hatili çocukların 3'de bir parasızlıktan dolayı okula gidemiyor. Verilen eğitimin yüzde 20'si başarılı, yüzde 80 ise eğitim yapılmak için yapılan eğitim. Biz de Haiti'de fakir bir aile çocuğu olarak dünyaya gelebilirdik. Vicdan taşıyan bütün insanlar, bütün hümanistler Haitili çocukları düşünmeli ve Haitili çocukların da insanca yaşamaları için çözüm üretmeli.

HAİTİLİ BEBEKLER

Haitili bebekler altına bağlanacak bez bulma şurada dursun altlarına giyecek elbiseden mahrum olarak yaşıyorlar. 2 yaşında bir bebeğin önüne bir tabak pilav koyduğumuz zaman, son pirinç tanesi yiyene kadar tabağını hiç bırakmadığına ve yüzümüze bakmadığına şahit olduk. Kaç gündür aç olduğunu bilmediğimiz bu bebekler dikkatini çekmek için onlarca defa seslenmemize ve hareket yapmamıza rağmen yemeğine ara verip yüzümüze bakmadı. Haiti'de açlık ile ölüm arasında ince bir perde var. Çünkü Haitili bebeklerin 3 de biri 10 yaşına ulaşmadan açlıktan ve hastalıktan ölüyor.

Bebeğimizin bir aşısını vaktinde yaptıramayınca uykumuz kaçıyor ve huzursuz oluyoruz. Haitili anneler deprem çadırında ve doktorsuz bebeklerini dünyaya getiriyorlar. Bugün doğum yapacak 3 kadın bizden doktor desteği istedi. 5 Milyon insanın çadırda yaşadığı Haiti'de kendilerine ulaşamadığımız binlerce anne doktorsuz doğum yapıyor. Haiti köylerinde ömür boyu doktor yüzü görmemiş, bebeklerini aşılatmamış annelerin sayısı çok fazla.

Haiti'de gündüz 40-45 dereceye çıkan sıcak, geceleri ise soğuk var. Bazı geceler sağanak okyanus yağmurları yağıyor. 5 Milyon deprem mağdurunun ekserisi ıslanıyor. Bebeklerine ve çocuklarına sarılarak sabahlara kadar tir tir titriyorlar. Şuanda Haiti'de gece ve bu yazıyı üşüyerek yazıyorum. Çadır ve battaniye bulamayan 2 milyon deprem mağduruna soğuktan Allah korusun. Kimse Yok Mu her gün 500-1000 insanı sağlık taramasından geçiriyor. Haitili anneler doktorlarımıza "Geceleri çocuklarımız üşüyor. Lütfen bize yardım edin" diyorlar. Son bir aydır dünyada en mağdur bölge ve bebeklerin en mağdur olduğu ülke Haiti.

Onlarca Hadiste "Bir yetimin başını okşayanın Cennette Efendimizle beraber olacağı" vurgulanıyor. Haiti'de on binlerce yetim başını okşayacak talihli elleri bekliyor. Cennette Efendimize komşu olacak talihlilerin ellerini...

Kimse Yok Mu Derneği / HAİTİ

ZAMAN

YAZIYA YORUM KAT