1. YAZARLAR

  2. Ahmed Müfik Zeydan

  3. Afganistan bir imparatorluğu daha yutacak gibi görünüyor
Ahmed Müfik Zeydan

Ahmed Müfik Zeydan

Yazarın Tüm Yazıları >

Afganistan bir imparatorluğu daha yutacak gibi görünüyor

11 Temmuz 2009 Cumartesi 05:55A+A-

ABD saldırısına beklenmedik yerlerde patlama gerçekleştirerek yanıt veren Taliban bu savaşı kazanabilir. ABD'nin kayıpları giderek artıyor

Washington’ın Taliban’ı güneydeki Helmand eyaletinden sökmek için başlattığı ‘Hançer’ operasyonu, Afganistan’a yönelik ilk saldırıdan beri yapılan en büyük operasyon sayılıyor.

Bu operasyon Barack Obama başkanlığındaki yeni dönemin bütün foyasını ortaya döküyor. Fakat bu kez Taliban’ın yanıtı gecikmedi ve ‘Amerikan hançeri’ne karşı ‘çelik’ operasyonuyla geldi.

Alışık olunduğu üzere Amerikan güçleri Taliban savaşçılarının geri çekilmesi karşısında ilerledi. ABD güçleri verdiği kayıpları haklı çıkarmak için Taliban güçleriyle çetin çatışmalara girdiklerini teyit etmeye çalıştı. Oysa Taliban ilk andan itibaren çekilme kararı aldığını ve Amerikan güçlerine karşı tam bir çete savaşına başladığını açıklamıştı. Amerikan güçleri kendi itiraflarına göre, bir günde 7 asker kaybetti. Bu, ABD’nin bir yıldır verdiği en büyük kayıp.

Taliban Hançer operasyonuna başka bölgelerde karşılık verdi. Batılı güçlerin Taciklerin çoğunluğu oluşturması nedeniyle güvenli saydığı Kunduz’da 4 Amerikan askerinin ölümüyle sonuçlanan bir patlama meydana geldi. Bektika’da bir intihar bombacısı Amerikan askeri üssünün kapısında sekiz ton patlayıcı taşıyan bir aracı patlatınca çok sayıda kişi öldü ve yaralandı.

Rusya’nın ABD’yle kendi topraklarını ve Orta Asya’yı asker ve mühimmat nakli için kullanmasına izin verilmesi yönünde anlaşması, Afganistan’daki başarısızlığın boyutunu gösteriyor. Bu durum Taliban’ın kazanacağı zaferin Rus veya Çin desteğinden arınmış olacağına da kanıt olacak. Özellikle de Çin’in Doğu Türkistan’ında yaşanan gerginlikle ve bölgede Taliban’la koalisyon içindeki Doğu Türkistan İslami hareketinin harekete geçme ihtimaliyle birlikte...

Gelecekte büyük bir çatışma başlayacak. Economist dergisine göre, yüzlerce silahlı Özbek Rusya ve Orta Asya kanalıyla Amerikan destek yollarını kesmek için kendi bölgelerine döndüler. merikan güçlerinin Afganistan’a geçiş yolu üzerinde bulunan Andican bölgesinde birkaç gün önce intihar patlamaları meydana geldi. Görünen o ki, tarihsel olarak büyük oyunun toprağı olarak bilinen Afganistan büyük bir mezara dönüşecek. Afgan direniş komutanlarından Gulbettin Hikmetyar’ın “ABD Afganistan’ın yuttuğu dördüncü imparatorluk olacak” sözünü hatırlayalım.

(Mısır gazetesi Mısriyyun, 8 Temmuz)

RADİKAL

YAZIYA YORUM KAT