1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Af Örgütü: Rusya Suriye'de Kasıtlı Olarak Hastaneleri Vuruyor
Af Örgütü: Rusya Suriye'de Kasıtlı Olarak Hastaneleri Vuruyor

Af Örgütü: Rusya Suriye'de Kasıtlı Olarak Hastaneleri Vuruyor

Uluslararası Af Örgütü, Halep harekâtı öncesinde Rusya ve Suriye ordusunun bölgedeki hastaneleri ve sağlık merkezlerini kasıtlı olarak hedef aldığını iddia etti.

03 Mart 2016 Perşembe 14:13A+A-

Af Örgütü'nün raporunda, "Suriye'de ateşkes anlaşması üzerinde çalışmalar devam ederken bile Suriye ordusu ve müttefikleri sağlık merkezlerini hedef almaya devam etti" deniyor.

Son 12 hafta içerisinde sadece Halep'in kuzeyinde 6 sağlık merkezinin kasıtlı biçimde hedef alındığını söyleyen Af Örgütü, "Bu saldırılarda en az 3 sivil öldü, 44 kişi yaralandı. Suriye'nin farklı bölgelerinde sağlık merkezlerinin kasıtlı olarak hedef alınması sürüyor. Bu savaş suçudur" dedi.

Af Örgütü'nün röportaj yaptığı görgü tanıkları, vurulan hastane ve sağlık merkezlerinin çevresinde saldırı sırasında hiçbir askeri aracın ya da militanın bulunmadığını aktarıyor.

Raporda, "Halep'in kuzeybatısındaki Anadan ve Hireytan'dan doktorlar, Suriye hükümetinin stratejisinin sağlık merkezlerini hedef alarak kasaba halkının tamamen bölgeyi terk etmesini sağlamak olduğunu anlatıyor" deniyor.

BBC’nin naklettiğine göre Af Örgütü, bu yolla kara harekâtının hızlandırıldığını iddia ediyor.

Anadan kasabasından bir doktor ise "Hastaneler, su ve elektrik altyapıları hep ilk vurulan yerler oluyor. Bu hizmetler devre dışı kalınca insanlar hayatta kalmak için başka yerlere gitmek zorunda bırakılıyor. Anadan'da da aynen böyle oldu. Şubat ortası itibarıyla kasaba nüfusunun büyük bölümü evlerini terk edip gitti" diyor.

MSF: Rusya hastanemizi kasıtlı olarak vurdu

15 Şubat'ta Suriye'nin kuzeyinde MSF'nin yönettiği hastane hava saldırısında vurulmuş ve onlarca kişi hayatını kaybetmişti.

Şubat ayında Suriye'nin kuzeyinde gerçekleştirilen hava saldırılarında hastane ve okullar vurulmuş, sivil toplum kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), yönettikleri hastaneyi Rus jetlerinin vurduğunu söyleyerek hastanenin kasıtlı biçimde hedef alındığını iddia etmişti.

Rusya ise hastaneleri kendi uçaklarının vurmadığını, ABD'nin hava operasyonu düzenlemiş olabileceğini iddia etmişti.

Ankara, 30 Eylül'den bu yana Esed’e destek amacıyla Suriye'de hava operasyonları düzenleyen Rusya'yı, Avrupa ve Türkiye'yi zor durumda bırakmak için kasıtlı bir mülteci krizi yaratmakla suçluyor.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum