1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Adeviyye Meydanı'nda Savunma Hazırlıkları
Adeviyye Meydanında Savunma Hazırlıkları

Adeviyye Meydanı'nda Savunma Hazırlıkları

Mısır'da cunta, hiç beklemediği ve bir türlü üstesinden gelemediği sivil halk direnişini katliamlarla dahi kıramayınca farklı yollar aramaya başladı.

02 Ağustos 2013 Cuma 07:35A+A-

Mısır'da darbe karşıtı sivil halkın kararlı direnişi, katliamcı Mısır ordusunu çaresiz bıraktı. Bir hafta önce Adeviyye meydanında kadın-çocuk demeden 200 kişiyi öldüren Mısır ordusu, tüm dünyanın nefretini toplamıştı.

KATILIMI ENGELLEME

Bunun üzerine Kahire'ye temsilcisi Catherine Ashton'ı gönderen Avrupa Birliği, darbe ile indirilen ve gözaltında tutulan Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye meydanları boşaltması karşılığında özgürlük teklif etti. Ancak bu teklif de işe yaramadı. Hem İhvan hem halk bu öneriyi reddederek haklarını sonuna kadar savunacakları mesajını verdi.

Mısır ordusunun bu kez, darbe karşıtlarının toplandığı Rabiatul Adeviyye ve En-Nahda meydanlarında devam eden gösterilere son verilmesi için güç yerine baskı unsurunu kullanacağı öne sürülüyor. Eski Silahlı Kuvvetler Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Tümgeneral Ala İzzeddin, ordunun göstericilerin dağıtılması konusunda ağır davrandığı yönünde bir kanaat oluştuğunu belirterek, 'Zannediyorum ki ordu güç kullanarak değil, baskı yaparak göstericileri dağıtmaya çalışacak. Böylece yeni kişilerin gösterilere katılması ve bölgeye yiyecek girişi engellenecek' diye konuştu.

EKRAN KARARTMA

Bu bağlamda bazı basın yayın organlarında yer alan 'Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki gösterilere son vermenin yolu oradaki vatandaşlara işkence etmekten geçiyor' ve 'Savunma Bakanlığı'nın hazırladığı rapor, gösterilerin ulusal güvenliği tehdit etmeye başladığını gösteriyor' başlıklı haberler de bu teoriyi güçlendiriyor. İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim 'Başsavcılıktan gösterilerin dağıtılması için hukuki zemini hazırlayacak bir karar çıkmasını bekliyoruz' demişti. Mevcut yönetim tarafından gösterilere son verilmesi için bir müddettir bazı yöntemler de kullanılıyor. Bu yöntemler arasında Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yanlısı kanalların ekranlarının karartılması ve basın yayın organlarında göstericilere yönelik yapılan karalama kampanyaları yer alıyor. Dahası göstericileri caydırmak için elektriklerin kesilmesi, yolların kapatılması gibi "önlemler" de konuşuluyor.

Ölümüne direniş!

Mısır'da darbe karşıtı sivil halk ordunun katliam tehditlerine rağmen, görevden alınan Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'ye ve tutuklu İhvan üyelerine destek için Adeviyye ve Nahda meydanlarında direnişe devam sözü verdi. Halkı bir arada tutan en önemli faktör katledilen, 500'e yakın şehidin kanı. Mısır halkı, aynı zamanda İhvan geleneği olan, şehitler etrafında sivil direniş ruhunu ayakta tutmaya çalışıyor.

Afrika Birliği devrede

Mısır'daki askeri darbeye karşı kararlı bir tutum sergileyerek Kahire'nin üyeliğini askıya alan Afrika Birliği, çözüm için de devrede. Mısır'ın başkenti Kahire'de temaslarda bulunan Afrika Birliği heyeti, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ile bir araya geldi. Görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan heyet başkanı Alpha Oumar Konare, 'Kriz diyalogla çözülmelidir' dedi.

 

HABERE YORUM KAT