1. YAZARLAR

  2. Hüseyin Akın

  3. Açılım mı, yoksa saçılım mı?
Hüseyin Akın

Hüseyin Akın

Yazarın Tüm Yazıları >

Açılım mı, yoksa saçılım mı?

20 Şubat 2009 Cuma 15:16A+A-

CHP açılıma doymuyor. Çarşaf açılımı, Kur'an Kursu açılımı derken şimdi de bir açılım haberi Kastamonu'dan geldi. CHP Kastamonu eski milletvekili Mehmet Yıldırım şehrin Belediye Başkan adayını da yanına alarak, kalabalık bir partili grubuyla Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi'nde koç kestirip dua etmişler.

Hatta eski milletvekili Şeyh Şaban-ı Veli'nin huzuruna geldiklerini beyan ettikten sonra, kestikleri kurbanın kanını yanındakilerin alnına sürmeyi de ihmal etmiyor. Mehmet Yıldırım yaptıkları türbe ziyaretinin açılım olarak değerlendirilmeyeceğini özellikle vurguluyor. Doğru söylüyor, Kur'an açılımından sonra türbede kurban kesip dua etme törenini 'açılım' kelimesi karşılamaya yetmiyor. Buna 'saçılım' demek daha doğru olur. Her vatandaş Kur'an'ı okumalı ve anlamalıdır düsturuyla her mahalleye Kur'an Kursu açma vaadinde bulunan CHP'nin türbe saçılımı Kur'an açılımıyla ne derece uyuşuyor acaba?

Türbede kurban kesmek ve kurban kanını insanların alnına sürmek hangi dinin adetidir? Türbeyi kurbanlı ziyaretin laiklikle ilgisi bir yana, acaba İslam dinindeki hükmü nedir? CHP'liler bunu Kastamonu müftüsünden öğrenebilirlerdi.

Partilerin halkın inançlarıyla barışık olması iyi bir şey elbette. Ama bazı partiler var ki, ne onlar ne de biz böyle manzaralara pek alışık olmadığımız için 'hayırdır inşallah' demeden edemiyor hatta ister istemez işkilleniyoruz da.

Seçim zamanları oy hesabıyla alelacele yapılan bu dinsel sempati hareketi türbe örneğinde olduğu gibi bazı acemilik ve toyluklar taşıyor. İnsan şimdi acaba sırada hangi açılımlar var diye düşünmeden edemiyor. Mesela üniversiteli kız öğrencilerin başörtülü olarak derslere girebilme açılımına da öncülük edebilir mi CHP?

Bu seçim döneminde oy açısından son derece kârlı bir girişim olur. Liselerde Din Kültürü derslerinin saat sayısının artırılması ya da seçmeli din eğitimi dersi açılımına da öncülük yapabilir CHP. Bunu başarması şart değil telaffuz etmesi bile CHP'ye oy kazandıracaktır. Eğer mesele oy değil samimiyiz diyorlarsa, bu sefer de samimiyet sınavında ortalamayı tutturmuş olacaklardır ki, bu da az bir şey değildir. Madem Kur'an öğrenimi her Türk vatandaşının hakkı, Sayın Deniz Baykal da bunu söylüyor. O halde 28 Şubat dayatması olan 12 yaşından küçüklerin Kur'an öğrenme hakkı yeniden iade edilsin ve bunu da CHP dillendirsin.

CHP'nin bu açılım hareketini halk bir çeşit özeleştiri olarak anlamak istiyor.

Sultanahmet Camii eski imamının Sultanbeyli CHP belediye başkan adayı olarak seçilmesinden Kadiri tarikatına müntesip kişilerin bu partiye üye olması ya da yapılması bir vakıanın itirafı ve tescilidir. Türk halkı kendi inanç ve değerlerine sırt dönen, kutsallarını tahfif ve tahkir edenlerin hesabını bir şekilde görüyor. Önder Sav'ın hacca gitmek isteyen bir partiliye karşı söylediği sözleri kamuoyu unutmuş değil. Her gün bir yenisi eklenen CHP'nin dinsel açılımlarını Önder Sav'ın nezaketsiz üslubuna karşı gecikmiş bir özür kabul etmek de mümkün.

Kanaatim odur ki, seçmen bu seçimde CHP'nin dini açılımlarını oya tahvil etmeyecek. Belki de seçim sonrası aynı dini duyarlık havasının devam edip etmeyeceğini test edecek. Eğer seçmen bu durumun mevsimlik ya da bir seçimlik olmadığı konusunda ikna olursa gelecek seçimde hem CHP hem de CHP seçmen profili önemli ölçüde değişecektir. Ne de olsa her şeyin ılımlısının makbul sayıldığı zamanlarda yaşıyoruz.

Dinin de din dışılığın da artık ılımlısı makbul. Dindar insanların oyları her dönemde iştah kabartmıştır. Özellikle klasik sağ partiler rahatlıkla yönlendirip güdebilmeyi ümit ettikleri sistemli kalabalıkları cemaatler içerisinde bulmuşlardır. Çünkü bu partilere göre dini oluşumlar (cemaat, tarikat) aşiret mantığına göre yönetilmektedirler. İçlerinden ileri gelen bir iki tanesinin (üye yapılmak ya da aday gösterilmek suretiyle) kanına girildiğinde geri kalan kalabalık zaten kendiliğinden itaat edecektir.

Acaba CHP de bu kapıyı mı zorlamaktadır? Sanmıyorum, bu kapılar öyle zorlamaya gelir kapılar hiç değil. Olsa olsa CHP bu kapıları açmak için anahtarlar uydurmaktadır.

Kapıyı içerden kimse açmadığı için, uydurdukları bu anahtarla içeri girmeyi denemektedirler. Dışarıdayken içeriden biri gibi davranmak kolay olmuyor.

MİLLİ GAZETE

YAZIYA YORUM KAT

1 Yorum