1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. ABD'nin WikiLeaks'in kurucusuyla ilgili iade talebi İngiliz mahkemesince reddedildi
ABD'nin WikiLeaks'in kurucusuyla ilgili iade talebi İngiliz mahkemesince reddedildi

ABD'nin WikiLeaks'in kurucusuyla ilgili iade talebi İngiliz mahkemesince reddedildi

İngiltere'de Londra Merkez Ceza Mahkemesi, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın casusluk ve gizli bilgileri sızdırmak ile suçlandığı Amerika Birleşik Devletleri'ne iadesi talebini reddetti. 

04 Ocak 2021 Pazartesi 20:00A+A-

Yargıç Vanessa Baraitser, iade talebini, Julian Assange'ın ABD'ye gönderilmesi halinde zihin sağlığının bozulması tehlikesi ve intihar riski gerekçeleriyle reddetti.

Karardan sonra son bir yılı geçirdiği Belmarsh Cezaevine götürülen Assange'ın avukatları, Çarşamba günü müvekkillerinin kefaletle tahliyesi için başvuru yapacak.

Assange'ın avukatlarından Ed Fitzgerald, mahkemeye, müvekkillerinin kaçmayacağını gösteren kanıtlar sunacaklarını söyledi.

Yargıç Vanessa Baraitser, Amerikalı savcıların Assange'ın yargılanmak üzere iade edilmesi için yeterli kanıtları sunduğunu ama ABD'nin intihar riskini ortadan kaldıramayacağını söyledi.

Assange'ın kendisine zarar verme eğilimi ve intihara yönelik düşüncelerine dair kanıtları sıralayan yargıç, WikiLeaks'in kurucusu için, "Depresyonda ve yer yer tamamen umudunu yitirmiş, geleceğinden korkan bir adam izlenimi veriyor" dedi.

Mavi bir takım elbise ve yeşil yüz maskesiyle duruşmayı izleyen Assange, karar okunurken gözlerini kapadı.

Assange ABD'de kendisine yöneltilen 18 ayrı suçlamadan yargılanır ve suçlu bulunursa 175 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

Amerikalı yetkililer ise cezanın daha ziyade 4 ila 6 yıl arasında olma ihtimalinin yüksek olduğunu söylemişti.

Assange'ı destekleyenler haftalardır devam eden duruşmalar boyunca WikiLeaks'in kurucusuna ABD'nin yönelttiği suçlamaların basın özgürlüğüne saldırı olduğu yönünde bir kampanya yürütmüştü.

Suçlamalar neler?

Julian Assange'a yönelik suçlamalar, WikiLeaks'ın 2010 ve 2011 yıllarında Afganistan ve Irak'da ABD tarafından yürütülen savaşa ilişkin binlerce gizli belgeyi ve diplomatik yazışmayı sızdırarak yayımlamasına dayanıyor.

Amerikalı savcılar 2006 yılında WikiLeaks'i kuran Assange'ı, eski askeri istihbarat uzmanı Chelsea Manning'in gizli bilgilere ulaşmasına ve casusluk yasalarını ihlal etmesine yardımcı olmak ve gizli, istihbarat elemanlarının yaşamını tehlikeye atacak bilgileri yayımlamakla suçluyor.

49 yaşındaki Assange ise Manning ile ABD resmi kurumlarına ait bilgisayar şifrelerinin kırılması konusunda işbirliği yaptığı iddialarını reddediyor,

Assange, yayımladığı belgeler yüzünden insanların güvenliğinin tehlikeye girdiğine dair bir kanıt olmadığını söylüyor.

Avukatları da Assange'a getirilen suçlamaların siyasi amaçlı olduğunu, WikiLeaks'ın yayımladığı ABD hükümetine ait belgelerde savaş suçları ve insan hakları ihlallerinin kanıtları bulunduğu için müvekillerinin peşine düşüldüğünü belirtiyor.

Assange'dan iki çocuğu olan partneri Stella Moris, İngiliz Daily Mail gazetesinde yayımlanan yazısında iade kararının düşünülemeyecek bir hukuk ihlali olacağını söylemişti.

Tanıklar neler söyledi?

İade davasının duruşmalarında Assange'ın avukatları tarafından çağırılan bir dizi tanık, WikiLeaks'in, ABD'nin Irak ve Afganistan'da yürüttüğü savaşa ilişkin bir çok gerçeği gün ışığına çıkarmakta hayati bir rol oynadığını anlattılar.

Bu tanıklardan Reprieve adlı yardım kuruluşunun kurucusu Clive Staffford-Smith ABD'ye ait insansız hava araçlarının Pakistan'da yürüttüğü saldırılar gibi olaylarda hukukun ciddi şekilde ihlal edildiğini, bunların WikiLeaks tarafından açığa çıkarıldığını söyledi.

Onlarca yıl önce Vietnam savaşıyla ilgili ABD gizli belgelerini sızdırmış olan Daniel Ellsberg de Assange için tanıklık yapanlardan biriydi ve Assange'ın kamu yararına bir şey yaptığını ve ABD'de adil bir şekilde yargılanmasının mümkün olmadığını söylemişti.

WikiLeaks'in kurucusu yaklaşık 7 yıl boyunca, sığındığı Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde yaşadıktan sonra 2019'da dışarı çıkmaya karar vermiş ve İngiliz polisi tarafından 2012'de belirlenen kefalet koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanmıştı.

 

İsveç'de Julian Assange hakkında açılan cinsel saldırı suçlamaları ise daha sonra savcılar tarafından düşürülmüştü.

 

Kaynak: BBC

HABERE YORUM KAT