1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. ABD'nin Oyalama Taktiği: Eğit-Donat
ABD'nin Oyalama Taktiği: Eğit-Donat

ABD'nin Oyalama Taktiği: Eğit-Donat

ABD, “Eğit-Donat” projesini yeniden başlatıyor. Eğitimlere muhaliflerle birlikte PKK'nın Suriye kolu PYD'nin de dahil edilmesi tepki çekti! Halep Askerî Meclis Eski Başkanı General Zahir Sakit, “Proje sâdece ABD’nin yeni bir oyalama taktiğidir.” diyor.

13 Nisan 2016 Çarşamba 06:42A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

ABD yönetimi, Şubat 2015’te başlattığı, ancak eylülde başarısızlıkla sona eren “Eğit-Donat” programını yeniden uygulama kararı aldı.

500 milyon dolarlık ilk girişimle 5 bin muhalifin 8 ay içerisinde eğitilmesi hedeflenmiş ancak eğitilen muhalif savaşçı sayısı sâdece 54'te kalmıştı.

“ABD Muhalifleri Oyalıyor”

Yeni Şafak'a açıklama yapan Halep Askerî Meclisi Eski Başkanı General Zahir Sakit, savaşın ilk başladığı günden bu yana ABD'nin muhaliflere karşı dürüst davranmadığını ve “Eğit-Donat”ın gerçekte muhalifleri oyalama ve aldatma projesi olduğunu söyledi.

Muhalifler Esedçi PKK/PYD ile Eğitim Görecek!

ABD Savunma Bakanlığı tarafından Suriyeli muhalif grupların eğitilmesi amacı ile Türkiye ve Ürdün'de bulunan kamplarda verilecek yeni dönemdeki eğitime PYD bileşeni gruplardan da isim istendi!

Halep ve Haseke bölgelerinde hâlen PYD ile ittifak hâlinde olan Suvvar Rakka ve Ceyş es-Suvvar gibi gruplar da “Eğit-Donat” kapsamında muhaliflerle birlikte Ürdün’deki kampta eğitime tâbi tutulacak!

Pentagon 500 Türkmen’in İsmini İstedi

Bir önceki “Eğit-Donat”ın başarısızlıkla sonuçlanması nedeniyle gizlilik içerisinde yürütülen çalışmalar için Pentagon, Dışişleri Bakanlığı'ndan 500 Türkmen'in ismini istedi.

Eğitim programına ilk etapta 2 bin kişi dahil edilecek.

IŞİD'le Savaşma Şartı

“Eğit-Donat”ta gruplara verilen silah ve mühimmatın yalnızca İŞİD'le savaşta kullanılması şartı getirildi.

Halep'in kuzeyinde hâlen İŞİD'e karşı savaşan muhaliflerin İŞİD'le verdiği mücadele Suriye genelinde aktif olan cephe toplamının yalnızca % 15'ni teşkil ediyor.

IŞİD'le mücadele kapsamında bir grup “ılımlı” muhalifin eğitimine mayıs ayında başlanacak.

Öncelikli olarak IŞİD'e karşı savaşılan bölgelerde eğitilmiş muhaliflerin konuşlandırılması planlanıyor.

Nusra Müdahale Etmişti

Geçtiğimiz yıl Suriye'ye giren ilk “Eğit-Donat” grubu Azez'de Nusra Cephesi'nin müdahalesine uğramış, 29 Temmuz 2015'te “Eğit-Donat” Komutanı Albay Nedim'in de bulunduğu 21 kişi Nusra tarafından alıkonulmuş ve ABD'nin verdiği mühimmat ele geçirilmişti.

*****

Esed Rejimi Türkmen Köylerini Hedef Alıyor!

Suriye'de Beşşar Esed güçleri, Lazkiye kırsalındaki Türkmendağı'na havan, füze ve roketlerle yeniden saldırı başlattı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Esed rejimine ait birlikler, direnişçilerin kontrolündeki Türkmen köylerini, havan, füze ve roketlerle yoğun şekilde vuruyor. Ağcabayır, Sallur, Kelez köyleriyle birçok mevzinin hedef alındığı saldırılarda, bombalar bazı evlere isabet etti. Bölgedeki şiddetli patlama sesleri Hatay'ın Yayladağı ilçesinden de duyuluyor.

Türkmendağı'nın güneyindeki Ağcabayır köyü, iki gün önceki çatışmalarda direnişçilere geçmiş, rejimin bölgede büyük kayıp verdiği kaydedilmişti.

HABERE YORUM KAT