1. YAZARLAR

  2. Asım Yenihaber

  3. ABD’nin gizli belgeleri!
Asım Yenihaber

Asım Yenihaber

Yazarın Tüm Yazıları >

ABD’nin gizli belgeleri!

30 Kasım 2010 Salı 00:04A+A-

Diplomasinin bir açık bir de örtük, eski tabir ile “hafi” dili olduğunu herkes bilir.

Diplomatlar bir taraftan asla rahatsız etmemek istemeyen bir dil kullanmaya çalışır, kulağı tersinden gösterirken, diğer taraftan ana avrat düz gidebilirler mi?

Nice zerafet numunesi diplomatın ağzının köy çeşmesi gibi olduğunu bilen bilir. Hep kendini bastıranlar, bir yerde patlar.

Diplomasinin gizli dili zaman zaman ifşa edilir. Bu ifşa, karşı tarafa, taraflara mesajdır. Son günlerde ABD’nin gizli belgelerinin bir internet sitesi tarafından açıklanacağı haberleri büyük heyecan uyandırdı. Esasen, merakı tahrik eden bir durumla karşı karşıyayız.

Dünyaya hükmeden bir devletin görünür dili yanında, görünmeyen lisanının bilinmesi yönünde böyle bir ifşaat, bütün dış ilişkileri etkileyebilir.

ABD gibi bir devletin bugüne kadar yaptıklarının bilinmesinden çekinmesi bize pek söz konusu gibi görünmüyor. Hatta ABD böyle bir ifşa ile birçok diplomatik yükünden kurtulmayı deniyor da olabilir.

Bizim açımızdan ise, ABD gizli belgelerinde yer alan bilgiler çok şaşırtıcı olmayacaktır. ABD’nin gizli dilini Türkiye’de ifşa eden kişiler, kesimler, kurumlar var. Biz onlara bakarak ABD’nin, İsrail’in, bu iki devletin gizli yapılarının ne düşündüğünü öğrenmekte çok fazla zorlanmıyoruz.

ABD yönetiminin, hariciyesinin, istihbaratının Türkiye’nin son zamanlardaki “başına buyruk” siyasetinden hoşnut olmadıkları bilinmeyen bir şey değil.

Türkiye’nin kendinden emin siyaseti hakkında ABD yetkililerinin açıkça söyledikleri, kapalı kapılar ardında söyledikleri için yeterince ipucu veriyor.

Türkiye’nin beğenilmeyen siyaseti ve bu siyaseti icra eden yönetimi hakkında ABD yönetimi bir kere olumsuz tavır takınıyorsa, İsrail on katını yapıyordur.

Bu iki devletin, Türkiye’nin mevcut yönetimini yönetemez hale getirmek veya yönetimden uzaklaştırmak için kendilerince planlar yaptıkları şüphe götürmez. Sadece yönetimle ilgili değil, başbakanla ve dışişleri bakanımızla ilgili neler çevirdiklerini şimdiye kadar tahmin ediyorduk, şimdi alenen göreceğiz.

Hakikat değil, gizlilik korkutucudur.

YENİ AKİT

YAZIYA YORUM KAT