1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. ABD'li Müslümanlardan Trump'a Çağrı: Özür Dile
ABD'li Müslümanlardan Trump'a Çağrı: Özür Dile

ABD'li Müslümanlardan Trump'a Çağrı: Özür Dile

ABD'li Müslümanları temsil eden çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcileri, “İslâm bizden nefret ediyor.” diyen Cumhuriyetçi Parti aday adayı iş adamı Donald Trump'a, “Müslümanlardan özür dile.” çağrısında bulundu.

11 Mart 2016 Cuma 07:04A+A-

ABD'li Müslümanları temsil eden ve aralarında Amerikan İslâm İlişkileri Konseyi (CAIR) ile ABD Müslüman Organizasyonları Konseyi'nin de (USCMO) bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcileri, katıldığı bir programda, “İslâm bizden nefret ediyor.” diyen İslâm düşmanı Trump'a, Müslümanlardan özür dilemesi çağrısında bulundu.

CAIR'in Washington'daki genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan CAIR Başkanı Nihad Awad, “Trump, net bir dille hem Müslümanlardan, hem de Amerikalı diğer azınlıklardan özür dilemeli.” dedi.

“Trump, İslâm Hakkında Yanlış Bilgilere Sahip”

Daha önce Müslümanların ABD'ye alınmasının yasaklanmasını önerenTrump'ın artık İslâm'ı suçlamaya kadar vardığını ifade eden Awad, İslâm'ın ve Amerika değerlerinin ırkçılığı yasakladığını ve Trump'ın bu değerlere büyük zarar verdiğini vurguladı.

Trump'ın sâdece Müslümanları değil, aynı zamanda Hispanikleri, kadınları ve diğer bazı grupları da “hor” gördüğünü kaydeden Awad, “Bir başkan adayı olarak Trump'ın İslâm hakkında yanlış bilgilere sahip olduğu ortadadır.” dedi.

“Trump’a Karşı Oy Kullanın”

Bir yanda IŞİD gibi şiddet içeren aşırılıkla mücadele edilmesi gerektiğini söyleyen Trump'ın, Amerika toplumuna nefret saçarak tersinden aynı amaca zemin hazırladığını belirten Awad, “Trump, çoğulcu bir yapıya sahip olan Amerika toplumuna bölücü söylemleriyle büyük zararlar veriyor. Bu yüzden gidip ona karşı oy kullanın.” ifadelerini kullandı.

“Trump, İslâm Hakkında Herhangi Bir Bilgiye Sahip Değil”

USCMO Başkanı Usame Cemal de “ABD'nin birlik olması gereken bir dönem”de Trump gibi kişiler yüzünden daha fazla bölündüğüne dikkat çekti.

Trump'ın İslâm hakkında herhangi bir bilgiye sahip olduğunu düşünmediğini dile getiren Cemal, Amerika seçmeninin Trump'a, gerçek Amerika değerlerinin ne olduğunu göstermesi gerektiğini vurguladı.

“Trump, çıkıp net bir biçimde ‘Benim kastım İslâm dini değildi.’ demelidir. ‘Kastım, insanları öldüren radikal Müslümanlardı.’ diyebilir ki bu radikal Müslümanlar, en çok da Müslümanları öldürüyor.” ifadelerini kullandı.

“Trump, Kesin Bir Dille Özür Dilemeli”

Basın toplantısında söz alan diğer sivil toplum kuruluşu temsilcileri de son dönemde ABD'de artan İslâmofobinin hem kendilerini hem de çocuklarını endişelendirdiğini ifade ederek, Trump'ın İslâm karşıtı söyleminin bu yükselen dalgayı daha da kabarttığına işaret ettiler.

11 Eylül saldırılarından sonra bile bugünkü kadar İslâm karşıtı bir dalganın olmadığını kaydeden konuşmacılar, bunun sorumluları arasında Trump gibi İslâmofobik perspektife sahip siyasetçilerin de olduğu görüşünü dile getirdiler.

“Trump, o sözleri İslâm için değil de başka bir din için söyleseydi neler olurdu bir düşünün?” diyen temsilcilerden biri, söz konusu İslâm ve Müslümanlar olunca ana akım medyanın da olaya mesafeli yaklaştığını ifade etti.

Konuşmacılar, “Trump'ın kesin bir dille özür dilemesi” ve “kastının bir din olarak İslâm olmadığını” kamuoyuna açıkça beyan etmesini talep ettiklerini vurguladılar.

Trump, önceki gün CNN'de katıldığı bir programda, “İslâm bizden nefret ediyor.” ifadelerini kullanmış ve toplumun hemen her kesiminden tepki toplamıştı.

AA

HABERE YORUM KAT