1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. AB'den Mülteciler İçin Gelecek Para Nasıl Kullanılacak?
AB'den Mülteciler İçin Gelecek Para Nasıl Kullanılacak?

AB'den Mülteciler İçin Gelecek Para Nasıl Kullanılacak?

AB’den mültecilere yardım için Türkiye’ye gönderilecek kaynağın nasıl kullanılacağı, 4 başlıkta netleştirildi.

25 Nisan 2016 Pazartesi 06:54A+A-

Geçtiğimiz cumartesi günü Başbakan Davutoğlu'nun ağırladığı Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Gaziantep'te temaslarda bulundu. Liderler, Gaziantep Üniversitesi Kongre ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen “Türkiye-AB Suriyelilere Yardım Programı” açılış törenine katıldı. Davutoğlu ve konukları, Gaziantep'teki programın ardından Nizip Geçici Barınma Merkezi'nde mültecilerle buluştu.

3 Yılda 6 Milyar Euro

Türkiye ile AB arasında üç ayrı zirve düzenlenmiş, haziran ayında Geri Kabul Anlaşması'nın resmen devreye girmesi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına da vize serbestisi sağlanması kararlaştırılmıştı. Bu kapsamda ilk mültecilerin iadesi de gerçekleşmişti. AB, Suriyeli mültecilerin ihtiyaçları için kullanılmak üzere 3+3 milyar Euro'luk destek taahhüdünde bulunmuştu.

Bu ziyaret vesilesiyle, AB liderleri Türkiye'nin yardım programını yerinde inceledi. İncelemeler kapsamında gündeme gelen konular şöyle: Bugünden itibaren AB'den Türkiye’ye 3+3 milyar Euro’luk para akışı sağlanacak. Önümüzdeki 3 yıl içinde 6 milyar Euro kullanılacak. Paranın tamamı için vize verildi.

Geri Kabul Şartı

Geri Kabul Anlaşması, sâdece vize muafiyeti ile birlikte uygulanacak. Öte yandan AB, ‘pozitif işbirliği içinde olalım, sürece destek verelim’ mesajı verdi. Bununla birlikte, yaz başlamadan ilk bir milyarın doların teslim edilmesi kararlaştırıldı.

Kamplardaki yiyeceğin karşılanması, Suriyelilerin istihdamı, kampların modernizasyonu, Gaziantep, Mardin, Kilis, Hatay ve Şanlıurfa'ya kent nüfusundan fazla kullanılan alt yapı çalışmaları için özel krediler sağlanması konusunda uzlaşmaya varıldı.

AB-Türkiye İşbirliği Nasıl Yürütülecek?

* Bugünden itibaren AB'nin vaad ettiği 3+3 milyar doların akışı sağlanacak.

* Önümüzdeki 3 yıl içinde 6 milyar dolar kullanılacak.

* Daha önce ikinci 3 milyar dolar konusunda sıkıntılar vardı, şimdi projeler ve yapılan işler yerinde izlendi ve paranın tamamı için vize verildi.

* Geri kabul sâdece ve sâdece vize muafiyeti ile birlikte uygulanacak.

* Yaz başlamadan ilk bir milyar dolar teslim edilecek.

Kaynak Hangi Amaçlarla Kullanılacak?

AB'den gelen paranın nerelerde ve nasıl kullanılacakları 4 başlık hâlinde netleştirildi:

1. Kamplardaki yiyeceğin karşılanması.

2. Suriyelilerin istihdamı.

3. Kampların modernizasyonu.

4. Kampların dışında da Suriyeliler var ve Gaziantep, Mardin, Kilis, Hatay ve Şanlıurfa'ya kent nüfusundan fazla kullanılan alt yapı çalışmaları için özel krediler sağlanacak.

Kaynak: Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT