1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. ABD'de üniversitelerdeki Filistin yanlısı protestolarda onlarca öğrenci tutuklandı
ABD'de üniversitelerdeki Filistin yanlısı protestolarda onlarca öğrenci tutuklandı

ABD'de üniversitelerdeki Filistin yanlısı protestolarda onlarca öğrenci tutuklandı

Yale ve New York Üniversitesi'nde Filistin yanlısı protestocular tutuklandı; Columbia Üniversitesi yüz yüze dersleri iptal etti.

23 Nisan 2024 Salı 15:00A+A-

Gazze'deki savaş Amerika Birleşik Devletleri'ndeki üniversite kampüslerinde yankılanmaya devam ediyor. Pazartesi günü Connecticut'taki Yale Üniversitesi ve Manhattan'daki New York Üniversitesi'nde düzenlenen Filistin yanlısı gösterilerde polis onlarca kişiyi gözaltına aldı.

Polis müdahaleleri, Columbia Üniversitesi'nin geçen hafta New York'taki kampüsünde çadır kampı kuran protestoculara tepki olarak yüz yüze dersleri iptal etmesinin ardından geldi.

New Haven kentindeki Yale kampüsünün çevresini trafiğe kapatan göstericiler, okulun askeri silah üreticileriyle bağlarını kesmesini talep etti. Öğrencilerin yönettiği Yale Daily News gazetesine göre polis 45'ten fazla protestocuyu tutukladı.

New York'ta ise yüzlerce gösterici üniversite içinde toplandıkları meydanı boşaltmaları yönündeki uyarılara saatlerce meydan okudu. Polisle çatışan göstericiler "Durmayacağız, dinlenmeyeceğiz. İfşa et. Elden çıkar." şeklinde sloganlar attı.

Polisler akşam saatlerinde kalabalığı dağıttı. Sosyal medyada yer alan videolarda polisin protestocuların kampındaki çadırları söktüğü görüldü.

Yüz yüze dersler iptal

Geçtiğimiz günlerde protestolar nedeniyle 100'den fazla öğrencinin gözaltına alındığı Columbia Üniversitesi'nde yüz yüze derslerin iptal edildi. 

Üniversite Başkanı Nemat Minouche Şefik, pazartesi günü üniversite personeline ve öğrencilerine gönderdiği elektronik postada, "öfkeyi yatıştırmak ve bir sonraki adımları düşünme şansı vermek" için yüz yüze derslerin iptal edildiğini ve çevrimiçi eğitime geçildiğini bildirdi.

Şefik, geçen hafta protestocuları dağıtmak için New York Polisini çağırmış, bu hareket bazı öğretim üyelerince kınanmıştı.

Üniversiteye milyonlarca dolar bağış yapan Robert Kraft da Columbia'nın Yahudi öğrencileri korumasından memnun olmadığını bildirdi. Kendisi de Yahudi olan Kraft yaptığı açıklamada "Düzeltici adımlar atılana kadar üniversiteyi desteklemekten rahatsızım" diyerek desteğini kesmekle tehdit etti.

Geçtiğimiz hafta ABD Temsilciler Meclisi komitesi önünde ifade veren Şefik, "Bu gerilimler, Columbia ile bağlantısı olmayan ve kendi gündemlerini takip etmek için kampüse gelen kişiler tarafından istismar edildi ve güçlendirildi." sözleriyle okulun protestocuların antisemitizm iddialarına verdiği yanıtı savundu.

Temsilciler Meclisi ve Senato'daki Cumhuriyetçiler ile en az bir Demokrat senatör  Şefik'in istifasını talep ediyor.

HABERE YORUM KAT