1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. ABD'de mahkeme, hükümetin İsrail'e desteğini kesmesini talep eden davayı düşürdü
ABD'de mahkeme, hükümetin İsrail'e desteğini kesmesini talep eden davayı düşürdü

ABD'de mahkeme, hükümetin İsrail'e desteğini kesmesini talep eden davayı düşürdü

ABD'nin California eyaletindeki bir bölge mahkemesi, bir insan hakları örgütü ile Gazze'de yakınlarını yitiren aileler adına açılan ve hükümetin İsrail'e desteğini kesmesini talep eden davayı reddetti.

01 Şubat 2024 Perşembe 16:10A+A-

California Bölge Hakimi Jeffrey White, davaya ilişkin karar metnindeki açıklamasında, dava konusunun mahkeme yetkisi dışında olduğu için reddedildiğini belirtti.

Gazze'deki dramla yüzleşmenin her bireyin yükümlülüğü olduğunu vurgulayan White, "Ancak, aynı zamanda kendi yargı yetkisi sınırları içerisinde kalması da bu mahkemenin yükümlülüklerindendir." ifadesini kullandı.

White, İsrail'in Gazze'de Filistin halkına karşı eylemlerinin "soykırım" anlamına gelebileceğini kaydederek, "İstenilen sonucun Mahkeme tarafından erişilemez olduğu nadir durumlar vardır. Bu da o durumlardan biri." değerlendirmesinde bulundu.

ABD'de hükümete karşı dava açan taraflar, hükümeti "İsrail’in Gazze'de işlediği soykırımın suç ortağı" olmakla suçlamıştı.

Davacılar, ABD Başkanı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin'in "Gazze'de Filistin halkına karşı işlenmekte olan soykırımı daha da ileri götürmek yerine önlemelerini" talep etmişti.

İsrail'in Gazze'de "soykırım" yaptığını belirten davacılar, hükümetin "Gazze'deki Filistinlilere yönelik askeri kuşatmaya verdiği koşulsuz desteğin sonuçlarının incelemesini" istemişti.

HABERE YORUM KAT