1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. ABD’de bir yılda 1055 kişi polis tarafından öldürüldü
ABD’de bir yılda 1055 kişi polis tarafından öldürüldü

ABD’de bir yılda 1055 kişi polis tarafından öldürüldü

ABD’de 2021'de polis saldırıları nedeniyle gerçekleşen ölümler rekor kırdı. 1055 kişi polisin orantısız ve aşırı güç kullanımı nedeniyle öldürüldü.

11 Şubat 2022 Cuma 15:15A+A-

Fatih Demir/HAKSÖZ HABER

ABD polisi geçtiğimiz 2021 yılında ülke içerisinde en az 1.055 kişiyi vurarak öldürdü. 2015 yılından beri The Washington Post gazetesi polisin ateş açmasıyla ölenleri kayda alarak bir rapor oluşturuyordu. Bu rakamın 2015 yılından beri kaydedilen en yüksek rakam olduğu ifade edildi.

2020’de 1.021 ve 2019'da 999 kişi polis tarafından vurularak öldürülmüştü. Toplam şiddet suçlarında ülke çapında bir artış olduğu bilinirken, polisin aşırı şiddet unsurları ile cevap verdiği olaylar sonucunda her yıl ABD’de on binlerce kişi yaralanıyor.

Özel sektörde görev yapan kriminolog ve veri bilimcisi Andrew Wheeler’a göre ABD polisi The Washington Post’un veri toplamaya başladığı 2015 yılından beridir tavrını hiç değiştirmedi.

Suçlu olduğu düşünülen birçok kişiye kurşun yağdıran, tutuklamalar yaparken sert davranan ve özellikle siyahileri boğarak öldüren ABD polisinin tavırlarına karşı geçtiğimiz yıllarda dünya çapında eylemler yapılmıştı.

Andrew Wheeler, "Bence veriler, en azından memurların karıştığı bu ölümler açısından, polislikte büyük bir değişiklik olmadığı konusunda oldukça tutarlı" dedi.

2020'de bir Minneapolis polis memuru tarafından George Floyd'un öldürülmesinden bu yana polis teşkilatının elden geçirilmesine yönelik çalışmalar yapılmasını savunanların sayısı artmıştı.  

‘Memurların güç kullanımını ele alan’ yaptırımlar için geçen yıl eyalet yasama organlarına 400'den fazla yasa tasarısı sunuldu. Polis departmanları, sorunlar yaşanan olaylarda insanlara karşılık vermede daha tutarlı ve adil olabilmeleri için memurlarına ruh sağlığı ve sosyal davranış uzmanlarıyla görüşmeler ayarlamıştı.

ABD’deki birçok şehir yönetimi, polislerin aşırı ve orantısız güç kullanımı olayları için sivil inceleme kurulları oluşturdu. Ancak görünen o ki değişen hiçbir şey olmadı.

Berkeley’de bulunan Kaliforniya Üniversitesi'nde hukuk profesörü ve kriminolog olan Franklin Zimring ise 2020'den 2021'e kadar olan süreçte yaşanan ölümcül artış oranları için “nispeten önemsiz” tanımlamasında bulundu. Yıldan yıla artan rakamların “yüzde 3 ile” ifade edilebileceğini aktaran Zimring, “Geçen yıl başlatılan polislikteki revizyonlar ölümcül silahlı saldırıları azaltmazken, durgunluk da şaşırtıcı olmadı” dedi.

Zimring, şu anda yürürlüğe giren bir politikanın istatistiksel olarak anlamlı bir fark yaratmasının yıllar alabileceğini söyledi.

Kaynak: The Washington Post

HABERE YORUM KAT