1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. ABD onlarca Haitili göçmeni sınır dışı etti
ABD onlarca Haitili göçmeni sınır dışı etti

ABD onlarca Haitili göçmeni sınır dışı etti

Avukatlar, Haiti’deki çete şiddeti ve istikrarsızlık nedeniyle sınır dışı edilmenin ölüm cezası anlamına geleceğini söylüyor.

18 Nisan 2024 Perşembe 23:30A+A-

ABD, Karayip ülkesi Haiti’de ölümcül çete şiddetindeki artışa ve yaygın istikrarsızlığa rağmen onlarca  Haiti vatandaşını sınır dışı uçuşuyla ülkelerine geri gönderdi.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) sözcüsü Perşembe günü El Cezire'ye, teşkilatlarından birinin - Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza'nın (ICE) "yaklaşık 50 Haiti vatandaşının Haiti'ye geri dönüş uçuşunu gerçekleştirdiğini" söyledi.

Sözcü bir e-postada, "Kişiler, Amerika Birleşik Devletleri'nde kalmaları için yasal bir dayanağa sahip olmadıkları tespit edilirse sınır dışı edilir" dedi.

Kısa açıklamada, uçağın ABD'nin neresinden kalktığı veya Haiti'de nereye inmesinin planlandığı belirtilmedi. El Cezire daha fazla açıklama talep etti.

Miami Herald ilk olarak Perşembe günü ABD yetkililerinin Haiti Ulusal Göç Ofisi'ne 74 Haitilinin Haiti'nin kuzeyindeki Cap-Haitien'e giden bir ICE uçağında olduğu konusunda bilgi verdiğini bildirdi.

Herald, uçağın ABD'nin Louisiana eyaletinden ayrıldığını ve Cap-Haitien'e devam etmeden önce Miami, Florida'da durmasının planlandığını söyledi. Bu, Ocak ayından bu yana ABD'nin Haiti'ye ilk sınır dışı uçuşu oldu.

ABD gazetesinin raporu, hak savunucularının Başkan Joe Biden yönetimini Haitilileri kendi ülkelerinde tehlikeli ve potansiyel olarak ölümcül bir duruma göndermekle suçlamasıyla anında kınandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden araştırmacı Nathalye Cotrino, sosyal medyada şunları yazdı: "Haiti'nin felaket niteliğindeki insan hakları ve insani durumu göz önüne alındığında, [Biden] yönetiminin insanları sınır dışı etmeye devam etmesi akıl alır gibi değil."

Haiti, özellikle Temmuz 2021'de Başkan Jovenel Moise'a düzenlenen suikastın bir iktidar boşluğu yaratmasının ardından, son yıllarda yaygın çete şiddetine maruz kaldı .

Ancak zaten vahim olan durum, güçlü silahlı grupların Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'teki hapishanelere, polis karakollarına ve diğer devlet kurumlarına saldırmasıyla Şubat ayı sonlarında daha da arttı .

Huzursuzluk, Haiti'nin henüz kesinleşmemiş Başbakanı Ariel Henry'yi istifa planlarını açıklamaya zorladı ve gelişmeye devam eden sallantılı bir siyasi geçişi teşvik etti.

Bu arada Port-au-Prince ve ülkenin diğer bölgelerindeki saldırılar azalmadı.

Birleşmiş Milletler rakamlarına göre yüz binlerce Haitili yerinden edildi ve insan hakları savunucuları derinleşen insani kriz konusunda uyarıda bulundu.

Bu arada ABD'de aktivistler ve milletvekilleri Biden yönetimini krizin ortasında Haiti'ye sınır dışı edilmeleri durdurmaya çağırdı.

Biden'ın Demokrat Parti üyesi ABD Kongre Üyesi Cori Bush, geçen hafta basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, "Haiti şu anda dünyanın en kötü insani krizlerinden biriyle karşı karşıya" dedi.

"Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin, bu korkunç koşullardan kaçan Haitili göçmenlere yardım etme konusunda insani bir yaklaşım benimseme konusunda ahlaki bir sorumluluğu var."

Bush, Washington'a, diğer tedbirlerin yanı sıra, sınır dışı etme işlemlerini süresiz olarak askıya alma çağrısında bulundu.

Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) yakın zamanda yaptığı açıklamaya göre, Mart ayında komşu ülkelerden yaklaşık 13.000 göçmen Haiti'ye geri gönderildi.

ABD Sahil Güvenlik ayrıca 12 Mart'ta Bahamalar yakınında gemilerinin durdurulmasının ardından 65 Haitili göçmeni Haiti'ye geri gönderdi.

Bu tür geri dönüşleri durdurmanın yanı sıra, hak savunucuları ve sivil toplum grupları ABD hükümetine Haiti için Geçici Koruma Statüsü (TPS) adı verilen bir programı genişletmesi ve yeniden tasarlaması yönünde çağrıda bulundu.

ABD hükümeti, silahlı çatışma veya deprem ve kasırga gibi çevresel felaketler de dahil olmak üzere, geçici koşulların geri dönmeyi çok tehlikeli hale getirdiği ülkelerin vatandaşlarına TPS vermektedir.

Alıcılar, sınır dışı edilme korkusu olmadan ABD'de kalabilir ve ülkede çalışabilirler. Haiti'nin TPS atamasının süresi Ağustos ayı başlarında dolacak.

ABD merkezli göçmen hakları grubu Al Otro Lado Perşembe günü X'te, sınır dışı edilme kaçışına ilişkin haberlerin ilk kez ortaya çıkmasından sonra şunları yazdı: "Haiti'de zaten aşırı olan şiddetteki artış vatandaşları sersemletti."

“Çeteler önemli limanları, en büyük havaalanını ve başkent Port-au-Prince'in çoğunu kontrol ediyor. İnsanlar açlığın eşiğinde. [İnsanları] [Haiti'ye] geri göndermek ölüm cezası olabilir.”

HABERE YORUM KAT