1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. ABD 'Asya NATO'su Peşinde
ABD 'Asya NATO'su Peşinde

ABD 'Asya NATO'su Peşinde

Asya-Pasifik ülkelerinin güvenlik sorunlarının görüşüldüğü forumda ABD Savunma Bakanı'ndan NATO benzeri bir kuruluş kuralım teklifi geldi.

25 Haziran 2016 Cumartesi 14:30A+A-

Singapur’da üç gün devam eden Asya-Pasifik Bölgesi (APR) 15'nci yıllık hükümetler arası güvenlik forumunda Amerika'nın, Çin’e karşı Asya'ya ikinci NATO'sunu inşa etmek istediği belirtildi.

'Shangri-La Diyalogu' adı verilen forumu Londra merkezli Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IISS) organize etti. Toplantıda Forumun daimi üyesi olan Avustralya ile başlayan ve Vietnam ile biten 28 Asya-Pasifik ülkesinin savunma bakanları, silahlı kuvvetler komutanları, siyasetçiler ve farklı ülkelerden gelen uzmanlar uluslararası yaşananlara ilişkin görüşlerini açıkladı.

Bu yılki konferansta Asya'da güvenlik sorunları, Asya-Pasifik bölgesinde askeri rekabet, dünyadaki belirsizlik karşısında bölge ülkelerinin savunma politikaları, bölgesel çatışmaların çözümlenmesini zorlaştıran karmaşık problemler ve bölgedeki güvenlik alanında işbirliği konuları görüşüldü.

CARTER'DAN NATO TEKLİFİ

Asya'da karmaşık güvenlik sorunlarına adanmış forumun ilk oturumunda ABD Savunma Bakanı Ashton Carter bir konuşma yaptı. Pentagon yöneticisi bu konuşmasında Washington'un Asya-Pasifik bölgesindeki askeri politikaların uygulanması konusunda görüşlerini açıkladı.

ABD’lı Bakana göre, Asya-Pasifik bölgesinde savaş, barış ve istikrarın sağlanması örneğin Avrupa'daki NATO'ya benzer merkezi örgüt tarafından sağlanmıyor. Dolayısıyla bölgenin güvenlik konusunda böyle bir askeri birliğe ihtiyacı var.

Rus Nezavisimaya Gazetesine göre, Çin ve Hindistan'ın gittikçe artan ekonomik ve askeri gücü, Amerikanın Pasifik bölgesinde ve genel olarak dünya hakimiyetinde üstünlük umutlarını boşa çıkarabilir. Bu nedenle, Beyaz Saray'ın bölge ülkelerinin askeri güçlerini birleştiren bir örgüte ihtiyacı var.

HABERE YORUM KAT