1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. “ABD, 8 Binden Fazla PYD'li Militanı Eğitti”
“ABD, 8 Binden Fazla PYD'li Militanı Eğitti”

“ABD, 8 Binden Fazla PYD'li Militanı Eğitti”

“Eğit-Donat” isimli programla “IŞİD'le mücadele” adı altında 15 bin direnişçiye eğitim vereceğini açıklayan ABD, direnişçiler yerine PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’yi eğitti!

02 Eylül 2016 Cuma 06:58A+A-

Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) kurucu komutanı Albay Riyad Esad, 2014 yılında ABD tarafından başlatılan “Eğit-Donat” isimli projenin “tuzak” olduğunu söyledi. Esad, “Proje, Suriyeli muhalifler içinmiş gibi takdim edildi. Ancak arka planda PKK'nın Suriye’deki uzantısı PYD için tatbik edildi.” dedi.

“ABD Yalan Söyledi”

“500 milyon dolarlık proje kapsamında yalnızca 54 muhalif asker eğitildi. Ancak buna karşılık Kobani, Haseke ve Afrin'de ABD'li eğitmenler tarafından 8 binden fazla militan eğitilerek onlara profesyonel asker niteliği kazandırıldı.” diyen Esad, “ABD bu konuda hem müttefiklerine hem de Suriye'de desteklediğini iddia ettiği muhaliflere yalan söyledi.” şeklinde konuştu.

Ajanlık Teklif Etmişler!

“Eğit-Donat” isimli projenin ABD tarafından Suriye’de savaşan grupları ve bu gruplar tarafından yapılan faaliyetleri daha yakından tanımak amacıyla kullanılmak istendiğine dikkat çeken Esad, “Taslak olarak 6 ayda 5 bin, 1,5 yılda 15 bin muhalifi eğiteceklerini vaad ederek muhalif gruplardan savaşçı listesi istediler. Sonrasında bu listelerde yer alan muhalif savaşçıların sürekli elendiğini gördük. ‘Eğit-Donat’ programı ile ilgili irtibat kurdukları asker ya da komutan tüm isimlere aleni istihbarat elemanlığı teklif ettiler. Bu konuda istenilen sonucu alamayacaklarını anlayınca da program ABD tarafından sabote edildi ve bilerek başarısızlığa mahkûm edildi.” dedi.

“30. Tümen” Kuruldu

“Eğit-Donat”, proje bazında Aralık 2014’te başladı. Bu program kapsamında 2015’in başında Suriyeli 9 direnişçi grubun katıldığı “30. Tümen” kuruldu. “Eğit-Donat” isimli programın Suriye ayağını yürütecek “30. Tümen”in komutanlığına ise Beşşar Esed’in ordusundan albay rütbesinde iken ayrılan ve ÖSO'ya katılan Suriyeli Türkmenlerden Menbiç doğumlu Nedim Hasan getirildi.

Nedim Hasan'ın 29 Temmuz’da Halep'e bağlı Azez kasabasında Nusra Cephesi tarafından alıkonulduğu açıklandı. “Eğit-Donat” isimli programın komutanından hâlen haber alınamıyor. 2015 yılında Türkiye ve Ürdün'de gördüğü eğitimden sonra Suriye'ye giren silahlı iki farklı “Eğit-Donat” konvoyuna da Nusra Cephesi tarafından el konuldu.

2 Defa Revize Edildi

ABD Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan ABD Senatosu’nun “Eğit-Donat” isimli program için 500 milyon dolar bütçe ayrılmasının sağlandığı ve 2 yılda 15 bin direnişçinin eğitiminin hedeflendiği duyurulmuştu. İki kez revize edildiği açıklanan “Eğit-Donat” isimli proje kapsamında eğitim gören ve Suriye’deki savaşa dâhil olan direnişçi asker sayısı sâdece 54.

“Türkiye ‘Fırat Kalkanı’ndan Vazgeçmemeli”

Türkiye öncülüğünde başlayan “Fırat Kalkanı” isimli harekâtı da değerlendiren Esad, Türkiye'nin kesinlikle vazgeçmemesini, ABD ve Batı’nın diplomatik oyunları karşısında geri adım atmamasını beklediklerini kaydetti.

“Fırat Kalkanı” isimli operasyonun yoğunlaştığı Menbiç’in kuzeyinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve ÖSO’nun müşterek harekâtında iki ABD askerinin öldüğünü iddia eden Esad, bu durumun gizlendiğini ve ABD ile PYD'nin Menbiç’te işbirliği hâlinde yeni direniş hattı oluşturduğunu savundu.

“Halep Halkı, TSK’yı Bekliyor”

IŞİD ve PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’nin Halep’in kuzey kırsalındam kovulmasının tüm Suriye'yi etkileyecek bir süreci de başlatabileceğini dile getiren Esad, “Halep, tarihte görülmediği kadar tahrip edildi ve edilmeye devam ediyor. Şu an tüm Halep halkı TSK’yı bekliyor. Temennimiz odur ki inşallah Cerablus'ta olduğu gibi Suriyeli muhalifler ve Türkiye askeri Halep'e de omuz omuza girerler.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT