1. HABERLER

  2. HABER

  3. BİYOGRAFİLER

  4. Abbas Medeni Vefat Etti
Abbas Medeni Vefat Etti

Abbas Medeni Vefat Etti

​​​​​​​Cezayir İslami Selamet Cephesi lideri Dr. Abbas Medeni, Katar’da 88 yaşında vefat etti.

24 Nisan 2019 Çarşamba 21:28A+A-

HAKSÖZ-HABER

İnna lillahi ve inna ileyhi racun.

Cezayir’i refah, adalet ve özgürlüğün hâkim olduğu bir ülke haline getirmek için yola koyulmuştu. Abbas Medeni, 88 yaşında Katar’da vefat etti.

Psikoloji dalında öğretim üyesi olan ve Fransızlara karşı bağımsızlık savaşında da bulunan Dr. Abbas Medeni, başkent Cezayir'in büyük camilerinden birinin imamı olan Ali Belhac ile birlikte Cezayir’deki bu hareketin önde gelen lideriydi. 1989’da kurdukları İslami Selamet Cephesi (FIS), 1992’deki seçimleri kazanmış ancak İslamcı bir partinin Cezayir’e egemen olmasını önlemek için Batı destekli askerî darbe yapılarak Cezayir cunta tarafından yönetilmeye başlamıştı.

Bu tarihten sonra Cezayir kan gölüne dönerken, tıpkı yakın tarihte Muhammed Mursi’ye yapıldığı gibi kendilerine darbe yapılan Abbas Medeni ile Ali Belhac ve on binlerce Müslüman zindana atıldılar.

Dr. Medeni, 1997’de hapishaneden çıkmış, ev hapsine alınmıştı. Ali Belhac ile birlikte özgürlüklerine ise 2003’te kavuşmuşlardı. Bununla birlikte Medeni ve Belhac'a geniş sosyal ve siyasi kısıtlamalar getirilmişti. İki liderin dini, siyasi, kültürel örgüt ya da vakıf kurmaları, üye olmaları ya da gösterilere ve toplantılara katılmaları, siyasi hareketlerde bulunmaları ve herhangi bir seçimde aday olmaları ya da oy kullanmaları gibi birçok faaliyetleri yasaklanmıştı. 

1990’lı yıllara damga vuran ve Yöneliş Yayınlarından Türkçeye çevrilmiş “Modern Düşüncenin Krizi: İslami Çözüm” kitabı bulunan Abbas Medeni’ye Rabbimizden rahmet diliyoruz. Cezayirli kardeşlerimizin ve ümmetin başı sağ olsun.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

6 Yorum