1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. AB ile Yeni Fasıl Açılıyor
AB ile Yeni Fasıl Açılıyor

AB ile Yeni Fasıl Açılıyor

AB ile üyelik müzakerelerinde 33 numaralı Mali ve Bütçesel Hükümler faslı bugün Brüksel'de açılacak. Böylece, Türkiye’nin AB katılım müzakerelerinde açılan fasıl sayısı 16'ya ulaşacak.

30 Haziran 2016 Perşembe 11:11A+A-

Brüksel'de bugün gerçekleştirilecek Hükûmetlerarası Katılım Konferansı toplantısında 33 numaralı Mali ve Bütçesel Hükümler faslı müzakerelere açılacak. Brüksel'deki AB Konseyi'nde gerçekleştirilecek Hükûmetlerarası Katılım Konferansı’na, Türkiye adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ve Maliye Bakanı Naci Ağbal katılacak. Faslın açılmasıyla, Türkiye’nin AB katılım müzakerelerinde açılan fasıl sayısı 16'ya ulaşacak.

Vize Serbestisi de Görüşülecek

Konferans öncesi konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Türkiye daha fazla fasıl açılmasını hak ediyor.” dedi. Çavuşoğlu ayrıca vize serbestisini de AB yetkilileri ile bugünkü zirvede görüşeceklerini söyledi.

AB, Türkiye'ye vize serbestisi için Terörle Mücadele Yasası'nda değişiklik istiyor. Çavuşoğlu ile birlikte kameraların karşısına geçen AB Bakanı Ömer Çelik, bu yöndeki bir soruya “Terörle mücadelede kapasitemizi düşürecek şartları kabûl etmeyiz.” şeklinde yanıt verdi.

Şimdiye Kadar 15 Fasıl Açıldı

AB ile Türkiye arasında 2005 yılından beri devam eden AB'ye katılım müzakerelerinde 35 müzakere başlığından 15'i şimdiye kadar açılmış durumda. Bundan önce en son Ekonomik ve Parasal Politika başlıklı 17. fasıl 14 Aralık 2015 tarihinde Lüksemburg AB Dönem Başkanlığı’nda müzakereye açılmıştı. Bu fasılla ilgili görüşmeler de hâlen devam ediyor.

Bu fasıl, üyelikle birlikte AB bütçesine sağlanacak fonlar için gerekli mali kaynaklara ilişkin kuralları kapsıyor. Bu alandaki müktesebat üyelikle birlikte doğrudan uygulanmaya başlamakta olup, söz konusu müktesebatın ulusal mevzuata aktarılması gerekiyor.

Kaynak: AA, Al Jazeera

Etiketler :

HABERE YORUM KAT