1. HABERLER

  2. HABER

  3. AB Dönem Başkanlığı Hollanda'ya Geçiyor
AB Dönem Başkanlığı Hollanda'ya Geçiyor

AB Dönem Başkanlığı Hollanda'ya Geçiyor

Hollanda, AB dönem başkanlığını yarın Lüksemburg'dan devralacak.

31 Aralık 2015 Perşembe 13:10A+A-

Hollanda'nın dönem başkanlığında AB'nin gündeminde, “mülteci krizi”, “terörle mücadele”, “Türkiye ile müzakerelerde yeni fasılların açılması”, “İngiltere'nin AB'deki geleceği”, “istihdam ve ekonomik büyüme” olacak.

Hollanda, 1 Ocak'ta 12. kez AB dönem başkanlığını üstlenecek. Hollanda'nın açıkladığı programa göre, 6 aylık süre zarfında “göç ve uluslararası güvenlik”, “büyüme ve istihdamın artırılması”, “Avro Bölgesi'nin güçlendirilmesi”, “iklim ve enerji” başlıklarına odaklanılacak. Refah, özgürlük ve güvenlik konularına öncelik verilecek.

Mülteci Krizi

Hollanda'nın dönem başkanlığında mülteci krizinin çözümünü öngören AB-Türkiye Ortak Eylem Planı ve Türkiye'deki bazı Suriyelilerin AB'ye yerleştirilmesini öngören plan gündeme gelecek.

Türkiye İle Müzakereler

Hollanda'nın dâvetiyle Türkiye, ilk olarak 27 Ocak'ta Rekabet Edebilirlik Gayriresmi Bakanlar Toplantısı'na katılacak. 29 Kasım'da yapılan AB-Türkiye Zirvesi'nde alınan karar çerçevesinde, 2016 yılının ilk aylarında yeni fasılların açılması için hazırlık çalışmalarına başlanacak. Türkiye özellikle Yargı ve Temel Haklar (23) ile Adalet, Özgürlük ve Güvenlik (24) fasıllarının açılmasını istiyor. 14 Aralık'ta açılan Ekonomik ve Parasal Politika başlıklı 17. fasılla ilgili çalışmalar da yine bu dönemde başlayacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 18 Şubat'ta yapılacak AB Zirvesi öncesinde “fikirdaş” ülkelerle mülteci krizini yeniden ele almak için Brüksel'e gelmesi bekleniyor. Ekim ayında vizelerin kaldırılmasını öngören süreçle ilgili olarak AB Komisyonu'nun ikinci raporu, mart sonunda yayımlanacak.

Yeni Muhafız Birliği

Paris'te 13 Kasım'da düzenlenen saldırıların ardından gündeme gelen güvenlik önlemleri, öne çıkan diğer bir konu olacak. Bu çerçevede dış sınırların korunmasına odaklanacak yeni bir sınır ve sahil muhafız birliği kurulması teklifiyle ilgili tartışmalar devam edecek.

İngiltere'nin AB Referandumu

İngiltere'nin AB'deki geleceğiyle tartışmalar Hollanda'nın dönem başkanlığında da sürecek.

Ekonomi

Amsterdam, üye devletlerin kendi başına idare edebileceği sağlık sistemi, eğitim, emeklilik ve vergilendirme gibi meselelere AB'nin müdahil olmasını istemezken, birliğin daha çok, istihdamın artırılması, ekonomik büyüme ve Avro Bölgesi'nin güçlendirilmesine odaklanması gerektiğini savunuyor. Hollanda, kendi dönemi içinde çok yıllı bütçeler hazırlanmasını öngören bir teklifi gündeme getirecek.

Hollanda 1 Haziran'da AB dönem başkanlığını Slovakya'ya devredecek.

AA

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT