1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. AB Bakanı Çelik: Vize Serbestisi Olmazsa Hiçbir Meselede İlerlemeyeceğiz
AB Bakanı Çelik: Vize Serbestisi Olmazsa Hiçbir Meselede İlerlemeyeceğiz

AB Bakanı Çelik: Vize Serbestisi Olmazsa Hiçbir Meselede İlerlemeyeceğiz

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, “Vize serbestisi olmazsa, hiçbir meselede ilerlemeyeceğiz. Bire bir anlaşması sayesinde Avrupa'yı en büyük krizlerden birinden koruduk.” dedi.

27 Ağustos 2016 Cumartesi 13:32A+A-

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, İsviçre'nin SRF televizyon kanalının “Rundschau” adlı programa verdiği röportajda, AB ülkelerinin Türkiye'ye verdikleri sözleri tutmadığını belirtti.

AB ülkelerinin vaad ettikleri Suriyelilerin yüzde 1'ini aldıklarını, Türkiye’nin 2 ila 3 milyon arasında mülteci barındırdığını hatırlatan Bakan Çelik, Avrupa ülkelerinin 300-500 kişinin alınması için oylamaya gitmekten bahsettiklerini kaydetti.

“Sözler Tutulmadı”

Bakan Çelik, sözlerine şöyle devam etti:

“Ne mültecilerin kabul edilmesi ne de Türkiye'ye maddî destek verilmesi konusundaki sözler tutuldu dolayısıyla Geri Kabul Anlaşması'nı yürürlüğe koymayacağız. Vize serbestisi olmazsa, hiçbir meselede ilerlemeyeceğiz. Bire bir anlaşması sayesinde Avrupa'yı en büyük krizlerden birinden koruduk. Bunu insanî nedenlerden dolayı yapıyoruz. Türkiye'ye teşekkür etmek yerine, Türkiye âdeta sanık sandalyesine oturtuluyor. Bunu asla kabul etmiyoruz.”.

“Avrupa’da Türkiye Karşıtı Kampanya”

Dünyada yaşanan krizlere işaret eden Çelik, “Mülteci krizi var. Dünyada bölgesel güvenliği, refahı ve istikrarı tehdit eden çok ciddi bir kriz var. Avrupa'da ekonomik kriz hâkim. Arap Baharı'nın olduğu ülkelerde ciddi demokrasi krizleri var. Bu şartlar altında Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin çok daha yakın ve yoğun olması gerekir. Mâlesef Avrupa'da aşırı sağın etkisiyle Türkiye karşıtı kampanya ilerliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“Müzakereler Objektif Kriterlere Göre Yapılmıyor”

AB üyeliğine dâir referandum öncesindeki kampanyasında İngiltere’nin eski başbakanı David Cameron'un Türkiye'nin bin yıl daha AB'ye üye olmayacağını söylediğine işaret eden Çelik, “Bu bakımdan müzakereler objektif kriterlere göre yapılmıyor. Burada Türkiye’nin veya başka bir ülkenin eleştirilemeyeceğini ifade etmek istemiyorum. Türkiye, geçmişi boyunca bir Avrupa ülkesi ve Avrupa demokrasisi olmuştur. En son darbe girişimi sırasında da milletimizin nasıl birinci sınıf demokrasi bilincine sahip olduğunu gördük.” ifadelerini kullandı.

“Tehlikeli Bir Örgüt”

Bakan Çelik, darbe kalkışmasından sonra Gülen örgütü üyelerinin tasfiye edilmesine ilişkin soru üzerine “Bakın, Türk ordusundaki generallerin 3'te 1'i tanklar ve savaş uçakları ile bir darbe girişimine katıldı. Siviller arasında hayatını kaybedenler var. Bu kadar tehlikeli. Çok sayıda hâkim ve savcının FETÖ'nün üyesi olduğu açıktır. Tutuklanan savcıların ve hâkimlerin ifadeleri iyi takip edildiğinde, aslında ne kadar tehlikeli ve geniş bir örgüt olduğu ortaya çıkıyor.” dedi.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT