1. HABERLER

  2. HABER

  3. MAVİ MARMARA

  4. 7 Ay Geçtı, Dava Hâlâ Açılmadı
7 Ay Geçtı, Dava Hâlâ Açılmadı

7 Ay Geçtı, Dava Hâlâ Açılmadı

Türkiye ile İsrail arasında Mavi Marmara nedeniyle yaşanan kriz diplomatik yollarla aşılmaya çalışılırken, Mavi Marmara soruşturması ise hâlâ belirsizliğini koruyor.

03 Ocak 2011 Pazartesi 03:20A+A-

31 Mayıs 2010 tarihinde Gazze'deki ablukayı kırmak amacıyla insani yardımla yola çıkan Mavi Marmara gemisine saldırarak 9 kişiyi şehit eden İsrail aleyhine Türkiye'de başlayan soruşturmanın üzerinden 7 ay geçmesine rağmen hâlâ dava açılmadı. Elde bulunan birçok belgeye ve Mavi Marmara yolcularının ifadelerine başvurulmasına rağmen soruşturma safhasının bir türlü bitirilememesi dikkat çekiyor.

ADLİYE ADLİYE DOLAŞTILAR

Mavi Marmara gemisi yolcuları, terörist İsrail'in işlediği suçların tespiti ve sorumluların yargılanması amacıyla hukuki mücadele için adliyeler arasında dolaşmak zorunda kalmıştı. İlk olarak İstanbul Bakırköy Adliyesi ile Ankara Adliyesi'ne giderek suç duyurusu başvurusunda bulunan yolculara, her iki adliyeden de 'yetkisizlik' cevabı geldi. Adalet Bakanlığı daha sonra Mavi Marmara yolcularını İstanbul Sultanahmet Adliyesi'ne yönlendirdi. Türkiye'nin her bölgesinden Sultanahmet Adliyesi'ne gelen yolcular, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Akif Ekinci'ye yaşadıkları İsrail vahşetini anlattı.

ADLİ TIP KURUMU RAPORLARI GÖNDERMEDİ

Savcı Ekinci; yolcuların ifadesini aldıktan sonra dava açılması için Adli Tıp Kurumu'ndan gelmesi gereken raporları bekledi. Adli Tıp Kurumu, 17 Haziran 2010 tarihinde gemide şehit olanların otopsi raporlarını ilgili savcıya gönderdi. Kurum, Mavi Marmara'da yaralanan ve diğer yolcuların Türkiye'ye getirildiği sırada yaptıkları sağlık kontrolünün kriminal raporlarını ise 20 Ağustos 2010 tarihinde savcılığa özel kurye ile yolladı. Adli Tıp Kurumu'nun, savcılığa yaralılar ve diğer yolcularla ilgili 'kesin rapor'u ise hâlâ göndermediği anlaşıldı. Kesin rapor savcılığa ulaşmadığı için soruşturma tamamlanamıyor ve dava açılamıyor.

AVUKAT SELÇUK KAR: DAVA GECİKTİRİLİYOR

Mavi Marmara yolcuları avukatı Selçuk Kar, konuyla ilgili olarak Akit'e yaptığı açıklamada, gemi yolcularının Sultanahmet Adliyesi'nde ifadelerinin alındığını söyledi. Ankara ve İstanbul'daki Adli Tıp Kurumları'ndan kesin raporların gelmediğini kaydeden Av. Kar, savcının da Adli Tıp raporu gelmediği için davayı bu gerekçeyle açmadığını ifade etti. Adli Tıp'tan bu zamana kadar rapor gelmemesini eleştiren Kar, davanın geciktirildiğini söyledi. İsrail'in suç işlediğini kaydeden avukat Selçuk Kar, İsrail'in Mavi Marmara gemisinde insan öldürmek, yaralamak, hürriyeti tahdit, iletişimin engellenmesi gibi suçların tespiti ile sorumlular hakkında gerekli kovuşturma işlemlerinin yapılmasını talep ettiklerini belirtti. Soruşturmanın çok ağır ilerlediğini vurgulayan Kar, soruşturma konusunda atıl davranıldığını ifade etti. Kurumlar arasındaki yazışmaların gecikmesi problemini gerekli yerlere ilettiklerini de kaydeden Av. Kar, soruşturmanın normalde 7 ay gibi bir sürede tamamlanması gerektiğinin altını çizdi.

HÜSEYİN KULAOĞLU / YENİ AKİT

HABERE YORUM KAT