1. YAZARLAR

  2. Şamil Tayyar

  3. 60. Hükümet’in röntgeni
Şamil Tayyar

Şamil Tayyar

Yazarın Tüm Yazıları >

60. Hükümet’in röntgeni

30 Ağustos 2007 Perşembe 02:14A+A-

Nihayet yeni hükümet listesi açıklandı. Tüm yazılarımda ısrarla ‘ yeni sürprizlere hazırlıklı olun’ demiştim. Sürprizlerle dolu bir listeyle karşı karşıyayız. 6 bakan veda ederken 8 yeni isim taşındı kabineye. 11 bakan koltuğunu korudu, 5 bakan ise yer değiştirdi.

Kimler gitti bir bakalım: Abdullah Gül cumhurbaşkanı seçildiği için yok. Seçimden önce yasa gereği istifa etmiş olsa da Abdülkadir Aksu’yu da sayıyorum. Milletvekili adayı olmayan Abdüllatif Şener ve Ali Coşkun’un yanı sıra Osman Pepe ile Atilla Koç yeni dönemde yok.

Başka bir pencereden bakacak olursak; Başbakan 2 ilavenin yanı sıra ağırlıklı olarak boşlukları doldurmuş. Ancak, üç isim dikkat çekici; Aksu, Koç ve Pepe. Erdoğan’ın 60. hükümette sadece bu üç ismi tercih etmediği anlaşılıyor. Nedenlerini daha sonra anlatırız.

Devam edelim. 8 yeni isim var dedik; Hayati Yazıcı, Nazım Erken, Mehmet Şimşek, Mustafa Said Yazıcıoğlu, Faruk Çelik, Zafer Çağlayan, Ertuğrul Günay ve Veysel Eroğlu. Sürpriz isimlerde değil, konumlarında. Yazıcı ve Ekren’in başbakan yardımcısı olarak görevlendirilmesini sanırım çoğu kişi beklemiyordu.

Özellikle Ekren’in bu görevlendirmeyle yeni ekonomi koordinatörü olacağını söyleyebiliriz. Yani, ekonominin yeni patronu Ekren olacak. Oysa, kulislerde bu görev için Kemal Unakıtan’ın ismi geçiyordu.

Gelelim asıl sürprize. Cemil Çiçek, hükümette 2. adam. Yani Abdullah Gül’ün yerine getirilen isim. AK Parti içinde ‘ Yeni hükümette yok’ söylentileri ayyuka çıkarken Çiçek’in böylesine kritik bir göreve getirilmesi, herhalde önce bu söylentiyi yayanları şaşırtmıştır.

AK Parti’nin iktidara geldiği 2002’den bu yana aradan geçen 5 yılın sonunda bu tabloyu topyekun değerlendirmek gerekirse; ciddi bir kadro değişikliğinden söz edebiliriz. AK Parti’nin omurgasını oluşturan 4 isimden 3’ü yer değiştirdi. Gül Çankaya’da, Arınç kenarda, Şener siyaset dışında. Erdoğan, 3 yol arkadaşının boşluğunu Çiçek, Yazıcı ve Ekren’le doldurmuş gözüküyor.

Beşir Atalay’ın İçişleri Bakanlığı da dikkatle değerlendirilmelidir. Özellikle emniyet üzerindeki spekülatif tartışmaların arttığı ve kurum içi çekişmelerin, kadrolaşma iddialarının had safhaya ulaştığı bir dönemde Erdoğan’ın çok güvendiği isimlerden birisi olan Atalay’ı İçişleri’ne getirmesi önemlidir.

Ali Babacan’ın Dışişleri’ne kaydırılması da zor verilen kararlardan birisidir. Bu noktada Gül’ün tercihi ağır basmış olabilir. Hani Başbakan ‘ Bir iki değişiklik oldu’ diyor ya, Dışişleri, bu kapsamda düşünülebilir.

Mehmet Ali Şahin’in Çiçek’ten boşalan Adalet Bakanlığı’na atanması ise hükümet-yargı ilişkilerinin normalleştirilmesi yönünde atılmış isabetli bir adım sayılabilir. Bu atama kararı, Erdoğan’ın yargıyla sorunlu bir dönem yaşamama arzusunun ön plana çıkması olarak yorumlanabilir.

Binali Yıldırım’ın Enerji’ye kaydırılacağı, Güler’in yeni kabinede olmayacağı söylentileri de boş çıktı. Çelik ve Eker’in koltuklarını koruması, Çağlayan, Eroğlu, Günay ve Çelik’in hükümete girmesi beklentilerle örtüştü.

Bülent Arınç’ın ise yeni hükümette olmayacağını yazmıştık, doğru çıktı. Ancak, bu durumun Arınç’ın talebi doğrultusunda gerçekleştiğini belirtelim. Kimse öküz altında buzağı aramasın. Ne yapacak? AK Parti Genel Merkezi’nde bir ‘ağabey’ rolü üstlenebilir. Arınç için genel merkezde oda hazırlığı yapıldığı konuşuluyor.

Yeni listeyi bir cümleyle özetlemek gerekirse; tecrübenin yeni filizlerle harmanlandığı restorasyon hükümeti iş başında.

Star

YAZIYA YORUM KAT