1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. 40'tan Fazla Ülke ABD’yi WTO'ya Şikayet Etti
40'tan Fazla Ülke ABD’yi WTO'ya Şikayet Etti

40'tan Fazla Ülke ABD’yi WTO'ya Şikayet Etti

40'tan fazla ülke, ABD'nin ek gümrük vergisi uygulamasına yönelik endişelerini Dünya Ticaret Örgütü'ne iletti.

05 Temmuz 2018 Perşembe 11:03A+A-

Aralarında Avrupa Birliği, Çin ve Japonya'nın da olduğu 40'tan fazla ülke, ABD Başkanı Donald Trump'ın otomobil ve yedek parça ithalatına ek gümrük vergisi uygulama planları konusunda derin endişelerini Dünya Ticaret Örgütü'nde (WTO) dile getirdiler.

ABD'nin alacağı bu tür tedbirlerin karşı tedbirler sarmalını tetikleyeceği ve sonuçta kurala dayalı çok uluslu ticaret sisteminin çökeceği uyarısında bulunan Japonya ve Rusya, Dünya Ticaret Örgütü Mal Ticareti Konseyi'nde tartışma başlattılar.

SİSTEMİ TEHDİT EDECEK

Avrupa Birliği'nin 28 ülkesi de dahil olmak üzere 40'ın üzerinde WTO üyesi, dünya ticaretinde otomobilin önemi göz önüne alındığında, ABD'nin yaptıklarının dünya pazarını ciddi biçimde bozabileceği ve WTO sistemini tehdit edebileceği uyarısında bulundu.

ABD, ulusal güvenlik endişelerinden dolayı Avrupa çelik ve alüminyum ithalatına gümrük vergisi getirdi ve otomobil ve otomobil parçalarının ithalatında gümrük vergilerine yol açabilecek başka bir ulusal güvenlik çalışması yürütüyor.

294 MİLYAR DOLARLIK ÖNLEM

Ancak Avrupa Birliği, ABD'nin otomobil ve otomobil parçalarına ithalat vergisi koymasının kendi otomotiv sanayisine zarar vereceği ve ticaret ortaklarının 294 milyar dolar tutarında karşı önlem almasına yol açacağı konusunda uyardı.

ARALARINDA TÜRKİYE DE VAR

ABD'nin bu ek ithalat vergisi planlarına ilişkin endişelerini paylaşan ve bu gümrük vergilerinin WTO kurallarına uygunluklarının şüpheli olduğunu öne süren ülkeler arasında Çin, Türkiye, Kanada, İsviçre, Norveç, Kostarika, Hong Kong, Venezuela, Singapur, Brezilya, Güney Kore, Meksika, Katar, Tayland ve Hindistan da yer alıyor.

 

HABERE YORUM KAT