1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. 3 Suriyeli mültecinin katili hakkında aradan geçen bir yıla rağmen iddianame hazırlanmadı
3 Suriyeli mültecinin katili hakkında aradan geçen bir yıla rağmen iddianame hazırlanmadı

3 Suriyeli mültecinin katili hakkında aradan geçen bir yıla rağmen iddianame hazırlanmadı

İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde 16 Kasım 2021 tarihinde yakılarak öldürülen 3 Suriyeli mültecinin katili Kemal Korkmaz hakkında düzenlenmesi gereken iddianame neden hala hazırlanamadı?

18 Kasım 2022 Cuma 21:27A+A-

HAKSÖZ HABER

İzmir'in Siteler Mahallesi’nde bulunan bir inşaat malzemeleri üretim atölyesinde çalışan ve atölyenin yanındaki barakada kalan 23 yaşındaki Mamun El-Nabhan, 21 yaşındaki Ahmed El-Ali ve 17 yaşındaki Muhammed El-Biş isimli Suriyeli mülteciler, gece işyerinde uyurken üzerlerine benzin dökülerek canice katledilmişti. Katliamın sorumlusunun milliyetçi duygularla işlediği cinayetin yargılamasına ise bir türlü başlanamadı.

Göçmenlere dönük nefretin muhalif partilerce körüklendiği Türkiye'de, iktidarın da zaman zaman bu göçmen karşıtı koroya sessiz kalarak destek verdiği görülüyor.

Katil Kemal Korkmaz olaydan 10 gün sonra 2 kişiyi yaralamaktan gözaltına alındı. Korkmaz, ifadesinde 10 gün önce de 3 Suriyeliyi öldürdüğünü de itiraf etmişti. Olayı “milliyetçi duygularla” işlediğini itiraf eden Korkmaz, 2000'lerde askerlik yaptığı dönemlerde bir komutan tarafından JİTEM’e davet edildiğini, bir süre JİTEM’in gizli operasyonlarında yer aldığını belirtmişti. Bunun üzerine tutuklanan Korkmaz, Menemen T Tipi Cezaevi’ne gönderildi.

Yabancı düşmanlığındaki en büyük sorunun, siyaseten ve hukuken göçmenlere dönük işlenen suçlara karşı iktidarın alması gereken önlemlerden uzak bir tavır sergilemesi olduğu görülüyor. Mülteci düşmanlığını körükleyen siyasiler ve medya unsurlarına karşı yargıyı harekete geçirmekten uzak olan yöneticilerin tavırları, göçmenlere karşı olan nefrette cesaret verici bir tutumun ortaya çıkmasına neden oluyor. 

Evrensel gazetesinin aktardığına göre, İzmir’de katledilen mültecilerin dosyalarının avukatlarından İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Başkanı Zafer İncin, dosyada gelinen aşamaya dair gecikmeyi eleştirdi. "Soruşturma sürecinin ağır ve savsak işletildiğini kaydeden İncin, olayın ilk olarak elektrik kaçağı denilerek kapatılmak istendiğini söyledi. Başta itfaiye ekipleri olmak üzere soruşturma yürüten savcılığa kadar büyük ihmallerin yaşandığını belirten İncin, “Bu ihmal sonucunda ne yazık ki bir kısım delillerin toplanması ciddi zaman aldı. Bir kısmı da kayboldu. Bu süreçte dosyaya dahil olmamızla birlikte soruşturma savcısından bir kısım taleplerimiz oldu. Bu taleplerin bir kısmı karşılandı. Fakat bir kısmı halen karşılanmış ya da reddedilmiş değil. Gelinen süreç itibariyle iddianamenin bir an önce hazırlanması ve kovuşturma sürecinin başlamasını istiyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT

4 Yorum