1. HABERLER

  2. HABER

  3. 11 Filistinli Esir Türkiye’ye Getirildi (FOTO)
11 Filistinli Esir Türkiye’ye Getirildi (FOTO)

11 Filistinli Esir Türkiye’ye Getirildi (FOTO)

Esir takasu anlaşması sonucu serbest bırakılan Filistinlilerden 11’i Ankara'ya getirildi. Aralarında Kassam komutanı da var.

19 Ekim 2011 Çarşamba 01:20A+A-

İsrail-Hamas esir takasının bir koşulu olarak sınırdışı edilmesi gereken İsrail'deki 40 Filistinli tutsaktan 11'i THY uçağıyla Ankara'ya geldi.

Kahire'den kalkan özel uçakla Esenboğa Havalimanı'na getirilen Filistinli esirleri, Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf ile Dışişleri Bakanlığından bazı bürokratlar karşıladı.

Uçaktan indikten sonra zafer işareti yapan Filistinliler, uçağın merdivenleri önünde 'şükür secdesi' yaptılar. Buradan 2 ayrı araca alınan Filistinliler, eskortlar eşliğinde havaalanından ayrıldı.

filistinli-esirler-ankara-havaalani01.jpg

Gazetecilerin önünden geçerken de zafer işareti yaparak, selam veren Filistinliler, kalacakları yere götürüldüler.

Takas anlaşması sürecinde etkin rol oynayan Türkiye'ye, aralarında 1'i kadın olmak üzere 11 Filistinli getirilirken, gelenlerin Türkiye'de ne kadar kalacakları henüz netlik kazanmadı.

filistinli-esirler-ankara-havaalani02.jpg

filistinli-esirler-ankara-havaalani03.jpg

filistinli-esirler-ankara-havaalani04.jpg

filistinli-esirler-ankara-havaalani05.jpg

Zekeriya Velid Akl kimdir?

1992 yılından beri İsrail hapishanelerinde yatan, 16 kez müebbet ile 21 yıl hapis cezası bulunan Kassam Tugayları kurucusu ve lideri olan Zekeriya Velid Akl, Türkiye'ye gelen esirler arasında.

3 Temmuz 1963’te Nusayrat mülteci kampında dünyaya gelen Akl, İsrail tarafından topraklarından sürülen orta halli bir ailenin çocuğuydu. Küçük yaşta İslami eğitim aldı ve İsrail karşıtı hareketlerle ilgilenmeye başladı.

Gazze’de öğretmenlik eğitimi aldığı sırada Hamas’a katıldı. Birkaç yıl sonra da Hamas’ın silahlı kolu olan İzzeddin el Kassam Tugayları’nın kuruluşunda yer aldı. Örgütün önde gelen komutanlarından birisi olan Velid, o sıralar İsrail’in en büyük istihbarat kaynağı olan Filistinli muhbirlerin yakalanmasından sorumluydu.

Örgüt üyelerine bomba yapımı konusunda eğitim veren ve saldırıları planlayan Velid 1992 yılında İsrail tarafından yakalandı. Evli, üç kız ve bir erkek çocuğu bulunan Velid, diyabet ve panik atak nedeniyle 1999 ve 2002 yıllarında iki kez komaya girerek hastaneye kaldırıldı.

zekeriya-velid-akl.jpg

Aile ‘sürgün’den memnun

İsrail’in Şalit’e karşılık serbest bırakılan en üst düzey yetkili Velid’in İstanbul’da polis korumasında yaşayacağı söyleniyor. Ancak ailesi onun Türkiye’ye sürgüne gönderilmesini memnuniyetle karşıladı.

Velid’i karşılamak için oğlu, üç torunu, babası, kardeşleri Mısır’a Refah kapısına gitti. Babası Filistin basınına yaptığı açıklamada, “Oğlumun İsrail hapishanelerinde olacağına Türkiye’de kalması daha iyi” dedi.

Velid’in oğlu ise babalarıyla birlikte Türkiye’ye giderek burada verilecek resepsiyona katılacaklarını açıkladı.
 

HABERE YORUM KAT