1. HABERLER

  2. HABER

  3. 10 Yılda 935 Asker İntihar Etti
10 Yılda 935 Asker İntihar Etti

10 Yılda 935 Asker İntihar Etti

TBMM İnsan Hakları Komisyonu ilk kez, disiplin koğuşlarında işkenceye maruz kalan askerlerin durumunu görüştü.

29 Kasım 2012 Perşembe 08:09A+A-

ÇETİNER ÇETİN / YENİ ŞAFAK

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ilk kez, vatani görevlerini yaparken disiplin koğuşlarında (disko) işkence ve kötü muameleye maruz kalan askerlerin durumunu görüştü. Asker hakları özel gündemiyle yapılan toplantıda Asker Hakları İnisiyatifi ile Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri aynı masa etrafında birlikte çözümü tartıştı. İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, son on yılda terörle mücadelede 818 askerin hayatını kaybettiğini, aynı süre içinde kışlada 934 askerin intihar ettiğini belirterek, 'İntihar sayısı şehit sayısını geçmiş, bu kabul edilemez' dedi.

Asker Hakları temsilcisi Tolga İslam, toplantı devam ederken kendisine gelen bir cep telefonu mesajını MSB yetkililerine gösterip, 'Bakın yine bir darp olayı. Sizinle burada beraber çalışarak bu sorunları çözebiliriz' dedi. MSB Müsteşar Yardımcısı Tuğgeneral Akif Vurucu ise 'Bilgilerini verin hemen ilgilenelim' karşılığını verdi.

DÜN İKİ İNTİHAR HABERİ GELDİ

Komisyon, Üstün başkanlığında asker hakları ihlallerini görüşmek için toplandı. Komisyona bir sunum yapan Asker Hakları Platformu kurucusu Doç. Dr. Tolga İslam, geçen yıl Nisan ayında kurdukları www.askerhaklari.com sitesine toplam 432 başvuru geldiğini belirterek, asker intiharları ile ilgili şu bilgileri verdi: 'İntihar konusunda adım atılmadığı her dakika hepimiz sorumluyuz. Dün iki intihar haberi geldi. Sadece 2012 yılında 43 intihar vakası var. Yılda 100 asker intihar ediyor. Meclis'in daha kuvvetli bir irade göstermesi gerekiyor.'

SANKİ SAVAŞ DEVAM EDİYOR

Komisyon Başkanı Üstün, kötü muamele konusunda kendilerinde 107 dosya olduğunu belirterek, 'En çok şikayet Ankara, İstanbul ve İzmir ve Kıbrıs'tan. Kıbrıs'ta anlamsız bir katı disiplin var. Sanki savaş devam ediyor' diye konuştu.

Komisyona sunum yapan Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Akif Vurucu, 'Türkiye genelinde 20-24 yaş aralığı en fazla intiharın meydana geldiği yaş aralığıdır. İntihar olayları bütün dünyada artış göstermesine rağmen, TSK'da yıllara bağlı olarak bir azalmanın olduğu tespiti var' dedi.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat ise askerlik yaşının yükseltilmesini istedi.

  

HABERE YORUM KAT